Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroföretag prisades på gala

Arbesko fick på måndagskvällen ta emot SEB:s exportpris 2011 i Svealand.
- Det här kommer mina anställda att uppskatta, säger företagets vd Peter Geisler.

Annons
Peter Geisler, vd för Arbesko, prisades på måndagskvällen på Örebro slott.

Skotillverkaren Arbesko prisades på måndagskvällen när Svealands bästa entreprenörer korades av företaget Ernst Young.

Örebroföretaget segrade i kategorin ”Bästa internationella tillväxt”.

"Leder utvecklingen"

Juryns motivering löd:

SEB:s exportpris 2011 i Svealand tilldelas Peter Geisler, Arbesko Förvaltningsaktiebolag. Han leder utvecklingen i premiumsegmentet och utvecklar systematiskt högklassiga produkter i internationell miljö.- Min första spontana reaktion var att detta kommer mina anställda att uppskatta väldigt mycket, säger Peter Geisler, som tog emot priset under en entreprenörskväll på Örebro slott.

- Det här innebär att alla de som arbetar med export känner lite vind i ryggen, att allt slit de gör faktiskt kanske ger någonting.

Hur ska du fira priset?- Jag har fått tag på en ganska snabb motionskajak som jag ska ner och hämta, så det kanske blir en kajakfärd på Hjälmaren på söndag.

Exporterar till RysslandArbesko satsar hårt på exportmarknaden. Andelen varor som går på export har ökat från 12 till 27 procent, och Peter Geisler hoppas att siffran ska ligga runt 35-45 procent inom fem år. Det är Ryssland, Skandinavien och Kanada som är huvudmarknaderna.

- Men även Australien och Nya Zeeland är intressanta. Vi inriktar oss på att sälja skor till smältverksindustrin där, säger Peter Geisler.

Talade i Rio

Arbeskos vd har många järn i elden. Förra veckan var han en av fyra talare som representerade Europa vid World footwear congress i Rio de Janerio, och i morgon onsdag ska han på styrelsemöte i Stockholm i egenskap av ordförande för órganisationen Entreprenörskapsforum.

- Jag kanske nämner något om gårdagens prisutdelning då, säger han och skrattar.

Flera Örebroföretag nominerade

Ett flertal andra pris delades ut under måndagens evenemang på slottet.

I klassen Svealands främsta entreprenör var de tre Örebroföretagen Rent hus, Arbesko  och TD Fiberoptik nominerade, men priset gick till Fiskarhedens trävaru AB i Sälenfjällen.

Juryn motiverade valet så här:

Olle Larsson, Fiskarheden Trävaru AB, utses till Entrepreneur of the Year i Svealand. Olle Larsson skapar, med en ny affärsmodell och djärva investeringar i en mogen bransch, en exportindustri av högsta rang.

ÖVRIGA PRISTAGARE:

”Årets kvinnliga stjärnskott”: Annika Larsson och Inger Linderoth, AB Djursjukhuset i Karlstad, Karlstadsentreprenörer som siktar på att bli bäst inom djurvård.

Juryns motivering löd:

Inger Linderoth och Annika Larsson, AB Djursjukhuset Karlstad, tilldelas priset ”Årets kvinnliga stjärnskott” i Svealand, för att de vidareutvecklar ett affärskoncept för djursjukhus med extraordinär service och uthållighet.

”Årets manliga stjärnskott”: Jonas Friberg och Bengt Svanberg, Signal och Banbyggarna i Dalarna AB, som arbetar med signal och banbygge inom järnväg i Sverige.

Juryns motivering löd:

Priset ”Årets manliga stjärnskott” i Svealand går till Bengt Svanberg och Jonas Friberg, Signal och Banbyggarna i Dalarna AB. De har på kort tid nått storartad tillväxt med hög lönsamhet, förenat med socialt engagemang som ger människor en ny chans.

Läs mer om tävlingen genom att klicka här.

Fler bilder från måndagens prisutdelningen hittar du här.

Carina Hultquist på företaget Rent hus var en av finalisterna i regiontävlingen Svealands bästa entreprenör.

Om Arbesko

Produkter: Arbets- och skyddsskor för professionella användare

Antal anställda: 160

Omsättning: cirka 230 miljoner kr

Huvudkontor: Örebro

Produktion: I Kumla och Strömstad

Centrallager:  i Kumla

Mer läsning

Annons