Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroföretag till Kina

Lagermetall i Örebro har de senaste åren varit ett av stans snabbväxande Gasellföretag, enligt affärstidningen Dagens Industri. Och tillväxten fortsätter nu – i Kina.

Annons
Guld värt. Christer Hellström, vd för Lagermetall i Örebro, visar upp runda självsmörjande glidlager.

– Vårt nya dotterbolag kommer att heta ”The Bronze Bearing Company Ltd” och ägs av oss till 85 procent och av vår kinesiska partner sedan tolv år tillbaka Jiashan Starsea Industrial Company till 15 procent, berättar vd Christer Hellström.

Hur har ett litet familjeföretag från Örebro hamnat i Kina?

– Vi vände oss till en kinesisk tillverkare för drygt tolv år sedan när vår europeiska leverantör började konkurrera med oss, svarar Christer Hellström.

– Under åren har vi stöttat vår kinesiska samarbetspartner och deras utveckling genom att investera en miljon kronor, eller lika mycket som de själva satsat, i kvalitetsutrustning och mätinstrument. Allt för att höja kvaliteten på varorna och miljön i fabrikerna, fortsätter han.

Det handlar om precisionsarbete när det gäller tillverkning av svarvade glidlager.

– Vårt bolag som vi startar i Kina är ett rent säljbolag som vänder sig till i huvudsak västerländska företag som verkar i Kina, säger Christer Hellström och nämner Atlas Copco och Emba Machinery för att ta några lokala exempel.

– Men vår etablering i Kina kan också öka exporten i Europa, fortsätter han. Hittar vi västerländska bolag i Kina som vi tidigare inte kände till finns det goda chanser att vi får leverera även till deras europeiska moderbolag.

Lagermetall i Örebro investerar ungefär 1,5 miljon svenska kronor i Kina. Kalkylen säger att säljkontoret ska börja leverera vinst inom tre år.

– Det händer mycket i Kina. Omvärlden ställer nu krav på att kineserna skriver upp värdet på sin valuta. Vi har exempelvis 33 aktiva gruvor i Sverige i dag. I Kina finns det 34 000. Marknaden är med andra ord enorm, hävdar Christer Hellström.

Företagets kvinnliga säljare Micaela Larsson flyttar till Kina ett par år och får till sin hjälp en kinesisk tekniker som kan diskutera med kunden på kundens villkor.

Även ni drabbades av lågkonjunkturen i fjol. Har det vänt?

– Ja, orderstocken ökade stadigt förra hösten. Nu ligger vi ungefär 20 procent plus jämfört med samma tid i fjol, svarar Christer Hellström.

Om företaget

Familjeföretaget startades av pappa Bo V: son Hellström 1979. 20 år senare tog sonen Christer över som vd.

I dag finns 19 anställda inklusive Christer i företaget.

Det är ett grossistföretag som lagerför och säljer självsmörjande glidlager, rör och stänger i kopparlegeringar till 3 800 kunder inom 60 branscher, bland annat Atlas Copco och Emba Machinery.

Hemmamarknaden är störst men 25 procent går på export till Danmark, Finland, Norge, Holland, Belgien och Tyskland. Inköpen görs framförallt i Tyskland och Kina, men även i Sverige och Holland. Från Kina går tre båtar i månaden samt flygfrakt.

Gasellföretag

Tidningen Dagens Industri utser varje år ett antal företag som under det gånga året fördubblat sin omsättning samt levererat positivt resultat de senaste fyra åren.

Mer läsning

Annons