Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebrokrogar bunkrar inför hotande strejk

Ett av de företag som drabbas om strejken bryter ut är den rikstäckande restauranggrossisten Martin Servera. Det skapar oro hos många krögare i Örebro som hämtar mycket av sina varor från just det företaget. En del av krogarna har dock bunkrat upp lite extra för att åtminstone klara en kortare konflikt.

Annons
Extra leverans. På krogen Harrys i Örebro bunkrade man i går upp, i likhet med flera andra Örebrokrogar, lite extra inför en eventuell strejk. Men lagerutrymmena är ju enligt Rosi Tillman, vd för Harrys i Örebro, inte obegränsade.

En av krogarna som tagit strejkvarslet på allvar är Harrys i Örebro som i går, onsdag, tog hem en extralast av varor från Servera.

– Men vi har ju inte hur mycket utrymme och kylrum som helst, säger Rosi Tillman, vd för Harrys i Örebro. Så visst är det ett bekymmer om det blir en långvarig konflikt.

Finns det någon risk att krogen blir torrlagd?

– Nej, det tror jag inte. Men det är klart att om andra fackförbund också går ut i strejk så vet man ju inte hur det blir på längre sikt.

Även på de andra krogarna i Örebro är man orolig för konflikten, i synnerhet om den drar ut på tiden och om den dessutom kommer att utvidgas.

– Vi får ju dagliga leveranser från Servera men vi kommer att fylla våra kylar så mycket vi kan. Och vi har ju stora resurser att göra det då vi driver flera krogar.

Det säger Jacob Strömberg som tillsammans med kollegan Tommy Svensson driver Olearys och Brasseriet i Örebro samt Olearys i Gävle och Karlstad.

– Sedan får vi hoppas att gästerna, om konflikten blir långvarig, har förståelse för om vi inte kan servera varenda rätt som vi har på vår meny.

Tvingas byta

På krogarna Pitchers och Strömpis är det samma oro som på de andra.

– Vi tar en del av våra varor från Servera. Men blir det en lång konflikt får vi helt enkelt byta leverantör, säger Daniel Welin som driver de krogarna.

”Tredje part drabbas”

– Men vi får hoppas att strejken inte bryter ut eller att den åtminstone blir kortvarig.

– Det är ju jättetråkigt att vi som tredje part ska bli drabbade av en konflikt. Men så är det ju alltid. När piloter eller flygpersonal strejkar så drabbas flygpassagerarna.

Toni Fransson som driver Ritz och Wobbler är också bekymrad över konflikten.

– Vi får ju leveranser flera gånger i veckan så efter någon vecka kommer det att bli strul för oss om den drar ut på tiden.

– Jag vet inte riktigt varför, men tyvärr känns det som om det skulle kunna bli en långvarig konflikt.

På företaget Martin Servera som har verksamhet i stora delar av landet är man av naturliga skäl inte heller glada över att ha blivit uttagna i strejk.

– Alla våra lager runt om i landet är uttagna så vi kommer inte att kunna leverera någonting till krogarna om strejken bryter ut. Det kan bli ett hårt slag mot vårt företag, säger informationschefen Christina Gezelius.

– Det som är extra tråkigt är ju att vi blir drabbade av en konflikt som vi inte är orsak till.

– Vi har dock fått dispens för att leverera till samhällsviktiga institutioner som äldreboende, förskolor och fängelser.

Medlarna har gett ett bud till parterna i konflikte. På torsdagsförmiddagen svarade parterna på budet, men vill inte berätta för media vad de svarat. Förhandlingarna fortsätter. Först vid midnatt kan en eventuell strejk bryta ut.

Laddar upp. Robin Suarez, servitör på Harrys, fyller på förråden utifall den varslade strejken bryter ut på fredag.

Mer läsning

Annons