Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskar tog beslutet - valde bort bankkonto

När känslan av obehag över bankernas inflytande blev för stor sa Oskar upp sitt bankkonto. I dag är det kontanter som gäller.

Annons
Enbart med kontanter. Oskar, som heter något annat, har inte längre något bankkonto och betalar allt kontant. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

I drygt fem år har Oskar, som egentligen heter något annat, levt utan att ha något bankkonto eller betalkort. Han kallar det ett experiment, men har inte satt något slutdatum.

– Det började med att jag tänkte mycket på det ekonomiska systemet och bankernas roll i samhället. Min känsla är att bankerna får mer och mer inflytande och det tycker jag är obehagligt, säger Oskar.

Innan Oskar avslutade sitt bankkonto hade han kollat upp hur betalningar skulle kunna ske i stället. Han letade fram de butiker som är anslutna till Kassagirot där det går att betala pappersfakturor kontant och han gjorde upp med sin arbetsgivare om att få lönen kontant. Det senare var inte så populärt, men gick att lösa.

– På banken frågade kvinnan vilken bank jag skulle ha i stället, när jag ville avsluta kontot. Hon visste först inte hur hon skulle göra, när jag sa att jag inte skulle ha något konto alls. ”Är det möjligt att leva så”, sa hon, berättar Oskar, som just nu studerar.

Det blev problem när utbetalningen från CSN var på en så hög summa, så att reglerna hos Kassagirots ombud satte stopp för att ge honom pengarna kontant. I stället fick han betala hyran direkt med CSN-utbetalningen. Någon bil kan han inte hyra, om han skulle vilja, eftersom de kräver att man har ett betalkort.

– Integritetsfrågan blir mer och mer aktuell i och med att möjligheten att samla och behandla stora datamängder ökar. Det är ju inte enbart banker utan även till exempel Google och detaljhandelsföretag som samlar information runt konsumenter, säger Johan Terfelt, tillförordnad avdelningschef inom Konsumentskydd på Finansinspektionen.

Europeiska bankmyndigheten, EBA, ligger i startgroparna med att se över hur de stora datamängder som i dag finns samlade om våra köp och transaktioner ska hanteras. Enligt Terfelt ser man behov av att hitta gemensamma regler för hur det ska ske.

Skulle det gå att leva helt utan att använda sig av bankkonton och kort?

– Det vore väldigt svårt och skulle förmodligen bli ett väldigt begränsat liv. Tänk bara på hur du skulle betala hyran eller sköta dina lån, betala för elen och så vidare, säger Terfelt.

Annons