Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peab säger upp 19

Bygg- och anläggningsföretaget Peab säger upp 19 personer i Örebro, varav två lärlingar, på grund av arbetsbrist.

Annons

– Men vi gör allt för att tillsammans med byggfacket och arbetsförmedlingen marknadsföra dem och hjälpa till att hitta andra jobb, säger personalchefen Fredrik Ahl och erkänner att det är lite egoistiskt.

– Ja, förhoppning är ju att de är tillbaka hos oss på Peab någon gång i framtiden, kanske redan till våren när jobben på nytt strömmar in.

Det är tolv snickare, fem betongare och två murarlärlingar som får gå i mitten av november.

– Flera stora projekt är senarelagda samtidigt som två andra börjar bli klara och släpper folk, förklarar Fredrik Ahl.

– Det projekteras för fullt just nu, så vi ser ljust på framtiden. Men jag räknar med att det släpper först framåt senvåren 2011. Det blir för stort glapp för att vi ska klara det rent ekonomiskt med dagens personalstyrka, fortsätter han.

Peab har 25–30 procent av bygg- och anläggningsmarknaden här i länet.

– Vi använder oss av egen personal så långt det går, vilket innebär att vi har ungefär 220 hantverkare anställda, säger Fredrik Ahl.

– Men det gör också att vi drabbas snabbt och hårt när det blir luckor i jobben, som nu när många stora projekt senarelagts. Tyvärr är det de yngsta som precis fått yrkesbeviset som hamnar sist i turordningen och ryker först.

– Men vi samarbetar just nu med yrkeskommittén för att försöka omplacera våra bägge murarlärlingar så att de kan fortsätta sina lärlingsperioder. Och jag tror att även de övriga får jobb här i vårt län. Många mindre företag har mycket att göra, säger Fredrik Ahl.

Mer läsning

Annons