Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priserna stiger på åkermarken

Priserna på åkermark fortsätter att stiga. Men här i länet börjar de plana ut på en stabil, hög nivå.

Annons

– Det skiljer enormt på priserna mellan de olika regionerna och beroende på var i länet man bor. Det ligger från 180 000 kronor/hektar i de bördiga delarna till 35 000 kronor/hektar i skogslandskapen, säger Håkan Schörling, fastighetsmäklare på LRF Konsult i länet.

– Priserna stiger mer än vad vi har förväntat oss på andra håll i landet. 2011 ökade priset på landets åkermark med i snitt sju procent, men i vår region steg priset med i snitt två procent, förklarar Håkan Schörling.

Varför?– Säg det. I dag är det svårt för många att direkt kunna räkna hem ett köp av åkermark. Det är ofta andra faktorer som spelar in, som att aktiva brukare vill bli större.

– Men det visar också att priset på mark står sig bra även när det är lite skakigt på de finansiella marknaderna. Det känns kanske lite säkrare än aktier. Även om priserna planats ut och stabiliserats under hösten ser vi sällan några prissänkningar på åkermark, säger Håkan Schörling.

Vem är det som köper?

– Ofta grannar som vid en generationsväxling förvärvar åkermarken medan säljaren behåller gården och skogen, svarar Håkan Schörling.

Mer läsning

Annons