Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordsiffror för Atlas Copco

Atlas Copco presenterar ett rekordresultat för årets tredje kvartal och starkast av de fyra divisionerna går gruv- och bergbrytningsteknik med centrum i Örebro.

Annons

Koncernens totala orderingång ökade med 14 procent under tredje kvartalet (gruv- och bergbrytningsteknik ökade med 11 procent). Intäkterna ökade på koncernnivå med 21 procent (37 procent för gruvdivisionen). Rörelseresultatet förbättrades med 27 procent i koncernen (hela 52 procent inom gruvdivisionen).

Stark efterfrågan

Efterfrågan på gruvutrustning var fortsatt stark under kvartalet. Orderingången för underjordsutrustning ökade jämfört med föregående år men låg oförändrat mot föregående kvartal. Borriggar för ovanjord såldes något mindre än de rekordnivåer man haft under årets första hälft.

Det är den Nordamerikanska marknaden som varit det största glädjeämnet med en stark utveckling sedan i fjol. Efterfrågan på service, reservdelar och förbrukningsvaror ökade också markant på gruvsidan.

Viktiga nyheter i Örebro

Flera viktiga produktnyheter introducerades från Örebroenheten under perioden. Ett nytt sortiment av bergborrverktyg med ny gängdesign ger upp till 30 procent längre livslängd.

Stora rotationsborriggar för dagbrott utrustades med en ny hytt som ger bättre ergonomisk arbetsmiljö och innehåller säkerhetsfunktioner, som tillsammans ger ökad produktivitet.

Nöjd chefKoncernchefen Ronnie Leten är mycket nöjd med tredje kvartalet och gläds särskilt åt goda tillväxtsiffror i USA och Kina.

– Med tanke på den försvagning vi sett inom anläggningsindustrin och det allmänt osäkra marknadsläget har vi gått igenom våra beredskapsplaner. Vi känner oss säkra på att våra verksamheter är i gott skick och väl förberedda hur marknaden än utvecklas, säger Ronnie Leten. 

InnovativtoppAtlas Copco omnämndes i augusti som ett av världens 100 mest innovativa företag på en lista som publicerades av tidningen Forbes. I USA inledde bolaget ett forskningsprojekt för att utveckla teknologi för snabbare borrning av geotermiska brunnar.

Fakta:

Atlas Copco har fyra affärsområden som under tredje kvartalet tillsammans omsatte 20,7 miljarder kronor (21 procent mer än samma period i fjol). Under perioden fick man nya order på 21,1 miljarder kronor (+14 procent) och rörelseresultatet uppgick till 4,8 miljarder (+27 procent).

Av de fyra affärsområdena är kompressorteknik och gruv- och bergbrytningsteknik de klart största och svarar tillsammans för 75 procent av försäljningen och lika mycket av vinsten.

Därutöver finns industriteknik samt bygg- och anläggningsteknik.

Mer läsning

Annons