Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutavdrag ger My Academy kraftig tillväxt

Nu kan du låta rut-avdraget fixa läxorna och bättra på betygen åt dina barn. Det är i alla fall en av tankarna bakom företaget My Academy som nu drar i gång verksamhet i Örebro.

Annons

My Academy startades 2005 av Kristian Hansson och Marcus Håkanson. Kristian, som tidigare bland annat pluggat juridik vid Örebro universitet, fick en idé om att starta läxhjälp i hemmet till grundskole- och gymnasieelever med hjälp av studenter när han jobbade på EF Språkresor i Frankrike.

Ett komplementOch på den vägen har det sedan fortsatt.

– Vi ska ses som ett komplement till föräldrarna, inte som ersättare. Men det är inte alltid så lätt att som förälder hänga med utvecklingen i skolan. Var det ett tag sedan man själv pluggade kan det vara mycket som förändrats i skolan, inte minst i matematiken, säger Kristian Hansson.

Pilotprojekt

Historien om My Academy började som ett pilotprojekt i Göteborg med de två startade ett litet handelsbolag i Stockholm.

I dag är det ett aktiebolag som omsätter 30 miljoner kronor och som ägs av sex personer.

Och nu engagerar företaget omkring 2 500 universitetsstudenter i stora delar av landet som ”hemlärare” och pedagoger.

Extraknäck för studenterTidigare satsade företaget på läxhjälp bara i Stockholm, Göteborg och Malmö men nu är det enligt Kristian Hansson läge att också utveckla verksamheten till övriga delar av landet.

– För många studenter kan det vara ett bra extraknäck att hjälpa yngre skolelever med läxorna. Och eftersom tillsyn med läxhjälp kan ingå i rut-avdraget så behöver det inte heller bli så dyrt.

– De som undervisar i hemmen brinner för sina ämnen. Vi har många som pluggar till lärare och för dom är det också en bra erfarenhet att undervisa vid sidan om studierna. Men vi har studenter inom alla ämnesområden.

Kraftfull tillväxt

Trots den snabba expansionen för My Academy räknar företaget även fortsättningsvis med att växa rejält.

– Ja, vi tror på en fortsatt tillväxt på mellan 70 och 80 procent de närmaste åren. Det här är något som verkligen ligger i tiden.

Om skatteavdraget Rut

Rut är en förkortning för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Begreppet rut-avdrag används för att beskriva möjligheten till skatteavdrag för husarbete.

Exempel på tjänster är städning, barnpassning och trädgårdsarbete.

När det gäller läxhjälp gäller rut-avdraget för ungdomar upp till 16 år.

Avdrag ges enbart för arbetskostnad.

Rut-avdrag medges med halva arbetskostnaden, men högst 50 000 kronor per person och år.

Mer läsning

Annons