Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S rasarmot soldat-rekrytering

Sälen (tt). Socialdemokraterna rasar över att det nya försvaret får fler yrkessoldater på heltid än tidigare planerat.– Detta var inte vad riksdagen beställde, säger Håkan Juholt (S), ordförande i Försvarsutskottet.

Annons

Värnplikten avskaffades den 1 juli 2010 och för att inte förlora förankringen i civilsamhället så ska en stor del av framtidens soldater vara tidvis anställda med ett civilt jobb vid sidan om.

Regeringen skrev därför i sin proposition att ett mål var att högst 25 procent av markförbanden ska vara heltidsanställda. Försvaret har dock hävdat att fördelningen inte är effektiv och att fler heltidssoldater behövs till exempel för att bevaka anläggningar och eskortera transport av materiel.

Regeringen har nu i sina direktiv till Försvaret ersatt procentsatsen med formuleringen att en ”övervägande” del ska vara tidvis anställd.

Det får Juholt att rasa. Han hävdar att det nu finns förband som rekryterar 90 procent av soldaterna direkt från skolbänken.

Försvaret har hittills rekryterat nästan 3 000 soldater färre än planerat. Det handlar främst om tidvis anställda. Orsaken till att det går långsamt är att det krävs ändringar i lagen om anställningsskydd. Försvarsminister Sten Tolgfors är inte orolig och hävdar att intresset för att jobba i försvaret är stort.

Mer läsning

Annons