Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket sparar du genom att byta till led

Om alla svenskar bytte till led-lampor i sina julbelysningar skulle Sverige spara lika mycket energi som krävs för att värma nästan 5 000 villor om året.

Annons
Ett byte till ledlampor i julbelysningen gör elräkningen billigare.

Den som byter till ledlampor i ljusstakar, stjärnor, slingor och julgransljus kan få upp till 30 gånger minskad energiförbrukning jämfört med den som har glödlampor i alla juldekorationer. 

Det visar en test som Energimyndigheten har gjort.

"Jag blev förvånad"En miljon hushåll kan på bara en månad spara ca 72 000 000 kWh på att välja effektiva lysdiodlampor, led, istället för glödlampor. Det motsvarar 4 800 villors* eluppvärmning på ett år, enligt Peter Bennich på Energimyndigheten.

- Första gången vi mätte blev jag faktiskt förvånad att de drog så väldigt lite, 01 watt per lampa, å andra sidan ger de inte lika mycket ljus heller, men som dekorationsbelysning funkar det ju rätt så bra, säger han till Ekot.

Övergående problemAtt många anser ljuset vara sämre i ledlampor än i glödlampor tror Peter Beenich är ett övergående problem.

– Vi har sett nu inför varje jul så har det blivit bättre och bättre, mer saker att välja på och faktiskt bättre och billigare också. Tillverkarna verkar ha fått igång kreativiteten och gör roligare saker nu, säger han till Ekot.

Så gjordes testet

Energimyndighetens Testlab har testat fönsterstjärnor, ljusslingor och juldekorationer i olika design. Alltifrån traditionella sjuarmade elljuststakar, till stjärndraperier, lysande grankottar och flugsvampar.

Testet visar att om en miljon hushåll har varsin fönsterstjärna, elljusstake, ljusslinga och julgransbelysning kan de tillsammans spara ca 72 000 000 kWh på att välja lysdiodlampor i stället för glödlampor. Beräkningen baserar sig på att belysningen är tänd dygnet runt i 30 dagar. Beräkningen baserar sig på att varje villa drar 15 000 kilowattimmar el per år. Är belysningen igång 6 timmar per dygn kan de under samma tid spara 18 000 000 kWh el.

Mer läsning

Annons