Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrare tanka biogas i Örebro

I dag öppnar en större biogasmacken vid Rejmes. Efter 14 dagars stopp ska macken på norr nu kunna leverera biogas till 400 personbilar per dygn.

Annons

- Driftstoppet blev längre än vi räknat med från början. Men vi blev tvungna att bygga en betongplatta. Det var anledningen till att vi fick göra ett längre planerat driftstopp, berättar Roger Andersson på Aga Gas som äger och driver mackarna.

Vad har ni gjort?

- Vi har gjort en uppgradering av biogasanläggningen med en ny större kompressorkapacitet samt anslutit macken till Örebro kommuns rörnät för biogas.

- Nu finns det även ett rörsystem från bussdepån i Bettorp. Om det skulle bli för lågt tryck i biogasen är det bara att mata på med naturgas från tanken vid bussdepån, tillägger Roger Andersson.

Under driftstoppet har taxi och andra fordon varit hänvisade till Agas tankstationsanläggning vid Gustavsvik.

- Vi hoppas nu att macken vid Rejmes ska avlasta tankstationen vid Gustavsvik som bara har kapacitet för 150 kubik i timmen, jämfört med 400 kubik i timmen vid Rejmes.

För att säkra biogas för den växande fordonsflottan planerar Statoil tillsammans med Aga Gas att bygga en ny anläggning vid blivande Truckstop i Berglunda söder om stan.

- Förhoppningsvis kommer man i gång i slutet av det här året eller under nästa år, säger Roger Andersson.

Mer läsning

Annons