Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt hastigheti stället för motorväg

Den tungt trafikerade Europaväg 20 mellan Örebro och Göteborg får inte motorvägsstandard. I stället sänks farten från 90 till 80 kilometer i timmen på alla sträckor utan mitträcken och poliskontrollerna utökas.

Annons

Det beskedet gav Trafikverket, Västra Götalandsregionen och Skaraborgs kommunalförbund när den gemensamma studien om E 20 genom Västra Götalands presenterades.

Trafikfarliga delar av E 20 genom Västergötland ska byggas om och göras trafiksäkrare. Mest blir det så kallade 2+1 väg. Men på en sträcka, cirka 1,5 mil förbi Mariestad, blir det 2+2-väg.

– Trafikflödet motiverar inte, med ett undandag förbi Mariestad, en utbyggnad till fyra körfält, säger Jörgen Einarsson, planeringschef på Trafikverket region Väst, till GP.

Farliga korsningar

Totalt omfattar förslaget i gällande infrastrukturplan tio mil väg, bland annat utbyggnad till 2+1-väg förbi Hova.

I väntan på ombyggnad av de resterande sju mil som i dag är smal tvåfältsväg utan mitträcke vill Trafikverket sänka hastigheten från 90 till 80 kilometer i timmen, stänga vissa trafikfarliga korsningar och öka polisens trafikkontroller.

Dessutom kommer vägvisningen i Göteborg mot Stockholm att kompletteras med skyltning via riksväg 40 mot Jönköping och E 4 som alternativ till E 20 via Skara och Örebro.

Mer läsning

Annons