Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar med nedläggning

Volvo CE i Hallsberg, som i år blivit europeisk hyttleverantör, växer så det knakar. Därför kom beskedet att plåtverkstan läggs ned och säljs som en obehaglig överraskning för många.

Annons
Olika hytter. Volvos anläggning i Hallsberg ska i framtiden förse hela Europa med hytter till olika entreprenadmaskiner.

– 70 anställda berörs av förändringen, men hur många som till slut får lämna företaget vet vi inte i dag, säger platschefen Mattias Marktin.

– Vi ska se över bemanningen och sedan följer förhandlingar med facket. Det vi bland annat tittar på är en viss rotation. Vi har ju både inhyrd personal och visstidsanställningar i Hallsberg, fortsätter han.

Varför läggs plåtbearbetningen ner?

– Vi måste göra ett vägval. Skulle vi fortsätta med plåttillverkningen i samma utsträckning som i dag tvingas vi investera ganska mycket i de gamla maskinerna. Nu säljer vi både verksamheten och maskinerna till Jonsson och Paulsson i Östersund, en tidigare leverantör till Volvo som nu också blir vår leverantör, förklarar Mattias Marktin.

Samtidigt som plåttillverkningen läggs ned senast kvartal tre i år fortsätter Volvo satsningen på tillverkning av hytter till grävmaskiner, dumprar och hjullastare i Hallsberg.

– Hyttillverkningen ökar med 20 procent när vi i år tar steget ut i Europa från att tidigare bara varit en svensk leverantör. Från årsskiftet levererar vi grävlastarhytter till Polen och från tredje kvartalet i år börjar vi leverera grävmaskinshytter till Konz i Tyskland, berättar Mattias Marktin

– När vi växer kraftigt med ökade volymer, produkter och marknader måste vi vara tydliga var vi lägger investeringspengarna och hur vi säkerställer vår långsiktiga konkurrenskraft. Därför lägger vi ned plåtbearbetningen, tillägger han.

Mer läsning

Annons