Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju byggare blir utan lön

Fackförbundet Byggnads har förlorat i Arbetsdomstolen mot Entré Hotels. Det betyder att de sju polska byggarbetarnas lönekrav på sammanlagt 300 000 kronor stryks. Domstolen anser att Byggnads inte kunnat bevisa att arbetarna var anställda av Entré Hotels.

Annons

Striden mellan fackförbundet och Örebrohotellet gäller ersättning för byggarbeten som de sju polska byggarbetarna utförde 2008.

Byggnads hävdar att de sju arbetarna varit anställda av Entré Hotels och att företaget låtit bli att betala ut lön och semesterersättning till dem.

Anställda av entreprenör

I sin dom slår Arbetsdomstolen fast att byggarbetarna varit anställda av en entreprenör och inte av hotellföretaget. Entreprenören erkände i Arbetsdomstolen att det var han som hade arbetsgivaransvaret, något entreprenören inte velat erkänna tidigare eftersom han betalat ut en stor del av lönerna svart.

– Jag tycker att domen är helt felaktig. De polska killarna och deras bankkonton säger samma sak. Deras löneutbetalningar har kommit från Entré Hotels. Det har vi kvitton på, säger Mikael Johansson, ombudsman på Byggnads i Örebro.

Mycket kritiskHan är mycket kritisk mot domen:

– Vår advokat säger att den slutsats man kan dra här är att det aldrig går att bevisa en anställning om det inte finns anställningsbevis. Det menar jag är helt tokigt. Vi har bankkvitton och kontrolluppgifter från Skattemyndigheten som visar att de erhållit löner.

I rätten svängde entreprenören och ändrade sin historia. Vad tycker du om det?

– Han har suttit i domstolen och sagt att han begått ekonomisk brottslighet och betalat ut svarta löner. Då tycker jag att myndigheterna skulle rikta strålkastarljuset mot honom. De borde starta en polisutredning, säger ombudsmannen Mikael Johansson.

Kommer Byggnads att starta en process mot entreprenören så att de polska byggarbetarna får sina löner?– Den 21 maj 2010 hade vi en förhandling med entreprenören. Vårt krav var att han skulle redogöra för vilka som haft anställning i hans företag och om de fått lön. Han svarade mig att inga varit anställda och att han inte betalat ut någon lön. Nu har han tydligen svängt i Arbetsdomstolen. Vi lämnar över det här ärendet till vår jurist för att se hur vi kan gå vidare, säger Mikael Johansson och fortsätter:

– Vi kommer att prioritera det här ärendet. Vi ser det som ett samhällsproblem om det är så att man kan undvika att betala ut löner genom att inte följa gällande lagstiftning.

NA har sökt Peter Litchell på Entré Hotels.

Mer läsning

Annons