Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjuter in sig på ungdomar

Försvarsmakten ska de närmaste åren bli en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare.

Annons
Fem tusen nya jobb per år. Försvarsmakten ska bli en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare, berättar Melker Johansson från trängregementet i Skövde.

I går kom försvarets rekryterare till jobbmässan i Örebro med ett par tusen arbetstillfällen i bagaget det närmaste året.

– Vi måste numera göra reklam för oss och visa att vi finns. Många ungdomar känner inte till att värnplikten är borttagen, säger Björn Aaby-Ericsson, plutonchef vid K3 i Karlsborg.

Vilka är de vanligaste frågorna?

– De flesta undrar vad man gör till vardags som anställd soldat och vad det finns för typ av jobb, svarar Melker Johansson, rekryteringofficer från trängregementet i Skövde.

Vilka söker ni?

– Sunda och vanliga grabbar och tjejer över 18 år som har gymnasiekompetens och är svenska medborgare, förklarar Ronnie Hammar, civil rekryterare på K3 i Karlsborg.

Inget krav

– Det är inget krav att den sökande har gjort värnplikten, men hittar vi en person med den bakgrunden och som i dag arbetar som exempelvis elektriker eller sjuksköterska är det förstås en extra merit, säger Melker Johansson vars träng-regemente i Skövde söker ett par hundra medarbetare som bland annat ska jobba med logistik och sjukvård, både här hemma och internationellt.

Svårt att locka ungdomar till internationella och i bland farliga jobb utomlands?

– Nej, problemet är snarare att vi inte kan skicka ut så många som vill åka, svarar Melker Johansson.

Den som inte har gjort lumpen måste genomgå en tre månader lång grundutbildning. Efter den utbildningen kan de bli erbjudna en sex månaders provanställning som soldat eller sjöman.

– Vår förhoppning är att de här provanställningarna övergår till en fast tidsbegränsad anställning, med chans till ytterligare förlängning, säger Ronnie Hammar.

Beteendevetare

– Jag sökte till Nordic Battle Group som beteende-vetare, men har inte fått något svar, berättar Maria Edeskog som i dag jobbar som egen företagare och projektledare för Örebro studentkår.

– Men jag som själv gjorde värnplikten som skyddsgruppschef på F7 i Såtenäs kan mycket väl tänka mig en framtid inom Försvarsmakten. Då som beteendevetare som exempelvis tittar på soldaternas hälsa, fortsätter hon.

– Jag tycker om organisationen och rekommenderade fler tjejer att göra lumpen. Det var jättemeriterande och stärkande för en själv, tillägger Maria Edeskog.

En blivande soldat. Teo Larsson erkänner att han gärna blir soldat. Drömmen är att bli fallskärmshoppare. Kompisarna Andreas Lundgren och Yim Ståhl har andra planer.

Mer läsning

Annons