Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småföretagarna är optimistiska

Skuldkrisen skrämmer inte länets småföretag. Tvärtom gör de flesta en mera positiv bedömning av sysselsättning och omsättning nu än i våras. Länets småföretagare är mera positiva än rikssnittet.

Annons

Småföretagsbarometern visar att konjunkturen förbättrats i länet sedan i våras. Index stiger från 88 till 95 vilket kan jämföras med rikets 83.

När företagarna blickar framåt dämpas optimismen något men länets konjunkturindex hamnar ända på 81 (riket 71).

Konjunkturindex är en sammanvägning av utvecklingen för sysselsättning, orderingång och omsättning.

Kraftig ökningTjänstesektorn tror på en snabbare syselsättningsökning det närmaste halvåret än vad man haft sedan i våras. Industrin tror däremot på en svag minskning i länet.

Omsättningen har ökat kraftigt för småföretagen i Örebro län. Nettotalet har ökat från 40 till 52 vilket är näst högst i landet där tjänsteföretagen ligger allra högst. Förväntningarna på de närmaste halvåret mattas något men är fortsatt högre än riket.

Orderingången har däremot mattats sedan i våras in både industri och tjänstesektor. Noterbart är att tjänsteföretagen haft ett negativt nettotal på -12 det senaste halvåret. Det betyder att 12 procent fler småföretag i länet minskat orderstocken än som ökat.

– Det är lite oroande, tycker Företagarnas regionchef Joakim Bäck. Och egentligen går inte de här siffrorna ihop, minskad orderingång men förväntningar om ökad sysselsättning och omsättning. Det är svårt att förklara.

Goda möjligheter74 procent av länets småföretag uppger att möjligheterna till expansion är goda på sikt. Det är den näst högsta andelen i landet.

Det största hindret för expansion är bristen på lämplig personal och att de inte vill växa (27 resp 26 procent anger dessa hinder).

IT-Mästaren i Örebro är ett exempel.

– Vi har 27 anställda men skulle behöva anställa tre till, säger vd Rikard Westlund. Men vi hittar inte dessa personer.

– Följden blir att befintlig personal tvingas jobba hårdare, stressfaktorn ökar. En annan konsekvens är att leveranstiderna ökar.

IT-branschen har gått från hype till kris och tillbaka till ett normaltillstånd av god tillväxt. Men ryckigheten har rubbat ungdomarnas tilltro till branschen med påföljd att alltför få satsat på IT-utbildning.

Mer läsning

Annons