Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart får Bilprovningenkonkurrens i Örebro

Den 1 juli förra året avskaffades Bilprovningen monopol – men först i maj eller juni dyker den första privata aktören upp i Örebro.

Annons
I början av sommaren räknar Carspect öppna sin station i närheten av Eurostop i Örebro. En tuff utmanare till Bilprovningen som räknar med att växa både i Örebro och länet – om marknaden vill.

– Det är många bitar som ska falla på plats, men det är målet, säger Stefan H Larsson, Carspects regionchef i Västsverige.

Företaget är det första som bryter monopolet på den svenska marknaden. Hittills har man öppnat sex stationer runt om i Sverige. Målet är att finnas på 25 platser innan året är slut.

– I Örebro öppnar vi på Kryptongatan. Vi övertar en liten del av Orrby Bils lokaler i närheten av Eurostop. Vår affärsidé är att ligga där vår potentiella kunder rör sig, alltså vid avfarter, i närheten av köpcentrum och liknande platser, berättar Stefan H Larsson.

I dagarna har företaget sökt fem besiktningstekniker till stationen i Örebro.

– Det är ett första steg. Marknaden avgör om vi ska expandera och när. Men vi hoppas kunna öppna ytterligare en station i Örebro under 2012 och tittar även på andra lägen i länet.

Carspect är ett svenskt bolag och ingår i den finska koncernen A-Katsastus som startades redan 1907 och i dag bedriver besiktningsverksamhet i åtta länder.

– Vi var Finlands svar på Bilprovningen innan marknaden blev fri där 1994, berättar Sofia Sohlberg, marknadsansvarig.

Det är med andra ord ett företag med anor som ska utmana Bilprovningen.

– Hittills har många kunder anammat och gillat vårt koncept med drop-in och bokningsbara tider både på kvällar och helger, fortsätter hon. Du kan till exempel lämna in bilen för en kontrollbesiktning medan du är i det närbelägna köpcentrat och shoppar.

Risken finns att prisbilden blir högre med fler aktörer på banan? Så blev fallet i exmpelvis Finland.

– Vi tar 345 kronor för en bokad tid och 395 kronor för drop-in. Det är lite dyrare än Bilprovningens avgifter, men lokaler närmare kunden kostar mer liksom helg och kvällsöppet. Men å andra sidan slipper man ta ledigt från jobbet för att besikta bilen. Det kanske kan vara värt 45 kronor extra, tror Sofia Sohlberg.

– Det är en produkt som är lite annorlunda. En del gillar det, andra inte, fortsätter hon och berättar att bilägarna i fortsättningen inte får en kallelse utan en inbjudan från både Carspect och Bilprovnngen när det är dags för kontrollbesiktning. Sedan är valet ditt.

– Vi tar emot alla fordon under 3,5 ton, alltså även mc, husvagnar, husbilar och mindre bussar.

Bilprovningen har tidigare sagt hur de ska möta den nya, tuffa konkurrensen.

– Vi räknar också med att öppna mindre testplatser vid exempelvis stormarknader. Små anläggningar där man kör in och backar ut. Jag håller just nu på att titta på lokaler i stan, sa Jonas Thorstensson, Bilprovningens platschef för länets fem stationer i en NA-intervju.

I går var han inte anträffbar för en kommentar.

Mer läsning

Annons