Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart väntas bristpå undersköterskor

Om fem till tio år spås en stor brist på undersköterskor inom vård och omsorg. Trots det har antalet sökande till vård- och omsorgs-programmet i höst minskat dramatiskt i flera länsdelar.

Annons

– Det är mer än en halvering av antalet behöriga sökande i Örebro, Hallsberg och Karlskoga. I Lindesberg är tappet inte lika stort, säger Maria Sahlén Eriksson, regional samordnare för vård- och omsorgs-college i Örebro län.

Bilden är därmed en annan jämfört med tekniska utbildningar som vi berättade om häromdagen.

– Just nu diskuterar vi vad det beror på att antalet sökande minskar drastiskt här i länet. Den största orsaken, tror de flesta skolledare, är att det blir svårare att klara av både yrkesämnena och de frivilliga kurser som krävs för högskolebehörighet i de nya yrkesprogrammen, fortsätter hon.

En annan orsak kan vara att många 15-åringar är osäkra på sitt yrkesval. För att ha större valmöjligheter i framtiden väljer man de nationella programmen i gymnasiet som automatiskt ger högskolebehörighet.

– Tillsammans med arbetsgivarna och utbildningarna ska vi göra utbildningarna bättre och arbetslivet attraktivare genom bland annat bra arbetsmiljö och erbjuda kompetensutveckling och nya karriärvägar, säger Maria Sahlén Eriksson.

– Det vi vet i dag är att det kommer att finnas mycket gott om jobb och ont om utbildad personal inom vård och omsorg om fem-tio år när många går i pension. Som utbildad undersköterska riskerar man inte att bli arbetslös i framtiden, men man måste vara minst undersköterska för att få nyanställning och i många fall behålla en anställning inom vård och omsorg, fortsätter hon.

Den enda möjligheten till undersköterskeutbildning kan från och med nu vara vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet.

– Ja, dagens ungdomar får mindre möjligheter att läsa till undersköterska inom vuxenutbildningen. Har man redan gått en gymnasieutbildning med godkända betyg kan man inte backa och läsa ett annat program. Den vägen är stängd, förklarar Maria Sahlén Eriksson

Mer läsning

Annons