Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelbranschen hoppas på nya GTA

Förväntningarna är skyhöga på spelet GTA 5 som snart lanseras. Men det släpps i en tid där den traditionella spelbranschen kämpar i motvind.
Nu hoppas branschen på att GTA och nya spelkonsoler ska få fart på försäljningen.

Annons

Fansen har väntat länge. Men nu är det snart dags. Den 17 september släpps GTA 5, eller GTA V som spelbolaget vill stava det. Hajpen inför lanseringen är enorm.

- Det är definitivt årets mest efterlängtade spel, säger Petter Hegevall, chefredaktör på speltidningen Gamereactor.

Utvecklaren Rockstar har skjutit fram lanseringen flera månader för att finputsa detaljerna samtidigt som man matat tv-spelsfantaster med bilder och klipp från spelet för att skapa så mycket intresse som möjligt.

- Folk förväntar sig storverk, konstaterar Petter Hegevall.

Enligt obekräftade uppgifter har det kostat en bra bit över en miljard svenska kronor att utveckla spelet.

- För ett vanligt storspel ligger en normal utvecklingsbudget på kanske 100—200 miljoner kronor.

Trög marknad

Men spelet släpps i en tid där den traditionella tv- och datorspelsbranschen kämpar i motvind. Försäljningen av spel till konsoler och datorer har minskat under flera år. I Norden minskade den 13,5 procent förra året, enligt organisationen Dataspelsbranschen.

Samtidigt har det vuxit fram en enorm marknad för spel i mobilen, på nätet och i sociala medier. Här har svenska utvecklare som exempelvis King, bolaget bakom succén Candy Crush, rönt stora framgångar.

- Vi har två marknader, en marknad för spel som säljs i en ask över disk i butik eller via postorder, den traditionella distributionen. Den har minskat under flera år. Men sedan har den digitala försäljningen fullständigt exploderat. Det totala spelandet ökar, säger Per Strömbäck, talesperson på Dataspelsbranschen.

Nya konsoler

Frågan är då om det nya spelmönstret slagit undan benen för den fysiska försäljningen av spel till konsoler som Playstation och Xbox. Vissa analytiker hävdar det, men Per Strömbäck anser att det är för tidigt att dra den slutsatsen.

I november släpps både Sonys Playstation 4 och Microsofts nya version av Xbox. Det är första gången på sju år som det släpps nya konsoler, om man räknar bort Nintendos Wii U som kom förra året.

Nya konsoler brukar betyda ett uppsving i försäljningen av spel. Men Per Strömbäck tror också att GTA V kan få en nyckelroll i hur konsolernas framtid gestaltar sig.

- Rockstar är så pass stora att de har möjlighet att påverka utvecklingen. Om GTA V blir en succé kommer fler att köpa konsoler och fler aktörer att vilja satsa på den traditionella distributionen.

GTA

Mer läsning

Annons