Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Starta eget på 30 minuter"

Starta ett eget företag på 30 minuter och skaffa dig en extrainkomst när du pluggar. Det rådet ger Cecilia Lyche – som själv driver eget sedan ett år tillbaks.
– Du behöver ingen stor affärsidé för att tjäna pengar, säger hon.

Annons
Cecilia Lyche, 23 år från Göteborg, startade eget företag för ett år sedan. Nu uppmanar hon andra unga att göra detsamma. BILD: STEFAN HAZIANASTASIOU

Det går snabbt och enkelt att starta ett eget företag hävdar Cecilia Lyche – som är 23 år och egen företagare. För ett år sedan tog hon tag i saken och bestämde sig för att bli herre över sitt eget öde.

– Jag började fundera över varför andra skulle tjäna pengar på mig när jag kunde göra det själv. Först gjorde jag samma misstag som många andra. Jag tänkte att man måste ha en stor affärsidé. Men det behöver man inte. Det räcker med en liten idé där man kan tjäna några kronor, säger hon.

Företaget som Cecilia Lyche startade har ingen tydlig affärsidé. Hon arbetar i sitt företag bland annat med att arrangera olika typer av konferenser och konvent.

Våga troHon anser att det viktigaste för den som skall starta eget är att våga tro på sin idé och våga ta steget och testa den.

– Det behöver inte var stort och krångligt att starta eget. Du behöver ingen affärsplan eller stor budget. Fokusera på att ta betalt och skicka iväg din första faktura. Det finns förmodligen saker du kan ta betalt för redan nu, säger Cecilia Lyche.

Hon tar upp sociala medier som exempel och menar att dagens ungdomar har kunskaper som den äldre generationen saknar.

– Det finns kanske folk i din närhet som vill börja använda facebook men knappt vet vad en dator är. Du kan hjälpa dem och ta betalt för det, säger hon.

Går fortAtt starta ett eget företag behöver inte ta mer än 30 minuter anser Cecilia Lyche. Det som behövs är en f-skattsedel som inte kostar ett öre.

– Jag brukar jämföra en f-skattsedel med ett körkort. Det är självklart för många att skaffa ett körkort idag. Att ha f-skattsedel borde vara lika självklart. Du måste inte köra bil bara för att du har körkort. Och du måste inte driva ett företag hela tiden bara för att du har f-skattesedel, säger Cecilia Lyche.

"Perfekt vid studier"Hon tipsar om att ett eget företag kan vara en bra extrainkomst när du pluggar.

- Det är egentligen perfekt att starta eget när man pluggar. Du har CSN som ger dig en jämn inkomst samtidigt som du kan tjäna en extra slant på företaget. Det räcker att företaget ger en liten peng för att det ska vara lyckat, säger hon.

Cecilia Lyche föreläste den nionde november om eget företagande på utbildnings- och rekryteringsmässan Utbildning Arbete Framtid, i Örebro.

Bakom föreläsningen låg Communicare och projektet Attityd 2010.

- Vi är en idéell ungdomsorganisation som jobbar för att sänka tröskeln till ungt entreprenörskap, säger Joel Rudolfsson, projektledare.

F-skatt

F-skatt står för företagsskatt. En egen företagare med f-skattsedel har rätt att själv betala in preliminärskatt och sociala avgifter. Det innebär att en eventuell kund eller uppdragsgivare inte behöver betala några sociala avgifter för den som utfört arbetet.

Den som vill ha f-skattsedel måste ansöka om det hos skattemyndigheten.

Här hittar du skatteverkets informations broschyr.

KÄLLA: SKATTEMYNDIGHETEN.

Mer läsning

Annons