Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stiftelse köper loss Bergslagens sparbank

Sparbanksstiftelsen Bergslagen har köpt Swedbanks andel i Bergslagens Sparbank AB. Köpeskillingen uppgår till 140 miljoner kronor. Genom köpet blir stiftelsen, som tidigare ägt 52 procent av aktierna, ensam ägare till Sparbanken.

Annons

– Jag tycker det är en hyfsat billig affär, säger Oa Holfve, ordförande i stiftelsestyrelsen. Swedbank anlitade ett externt bolag som värderade sparbanken till 300 miljoner kronor, vilket gör att Swedbanks aktier är värda 144 miljoner kronor. Vi lyckades således pruta priset med fyra miljoner kronor.

Från början ville Swedbank köpa Bergslagens Sparbank. Men stiftelsen var inte intresserad. I stället slutade diskussionen med att Swedbank gick med på att sälja sin andel till stiftelsen.

– Vi är måna om bygden, säger stiftelsens ordförande. Det är svårt att samäga något med ett börnoterat bolag. Ibland kan det vara besvärligt att komma överens.

Bergslagen är vinnare

Stiftelsen kom fram till att den bästa lösningen var att köpa Swedbanks 48-procentiga aktieinnehav i sparbanken, Oa Holfve skrev på tisdagen under alla papper och han är nöjd:

– Nu behöver vi inte ta hänsyn till en annan delägare. Bergslagen är vinnare på affären, som innebär att banken kan agera mera långsiktigt i framtiden.

Sparbankens vd Christer Trägårdh poängterar att det är första gången i Sverige som en sparbanksstiftelse köper Swedbanks andel.

– Nu blir vi en rent lokal sparbank med en tydlig ägare. Affären är bra för samtliga tre berörda kommuner. Vi vill fortsätta verka på de orter där vi redan finns i dag. Vår ambition är att också fortsätta utveckla verksamheten och jobba för Bergslagens bästa.

Det affärsmässiga samarbetet mellan sparbanken och Swedbank berörs inte av aktieköpet.

Mer läsning

Annons