Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora svängningar på Stockholmsbörsen

(UPPDATERAD 13:45) Börsen har återhämtat sig något efter en bottennotering på minus 4,1 procent tidigt på fredag förmiddag.

Annons

45 minuter efter öppning hade Stockholmsbörsen rasat över fyra procent. Återhämningen kom direkt och under en halvtimme steg åter börsen upp till minus två procent. Efter att OMX30-index gungat fram och tillbaka mellan minus två och minus tre procent är senaste noteringen minus 2,3 procent.

Skrämmer fondspararna

Torsdagens börsras kommer att skrämma fondspararna under fredagsförmiddagen, spår nätmäklaren Avanza.

- Det innebär att massor av sparare kommer att trycka på säljknappen i dag och att vi får då en ny våg av säljtryck under eftermiddagen när fondbolagen tvingas sälja ut andelar. De får rapporter från spararna fram till lunch att spararna vill sälja fonder, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg till TT.

Dyster statistik från USA

Han menar att småspararna var hyfsat optimistiska fram till klockan 16 på torsdagen när dyster statistik från USA trillande in.

- Utförsäljningen av aktier hade avslutats och utförsäljningen av fonder hade lugnat ned sig. Sedan kom raset och så fortsätter det ned i dag. Min bild är att nu kommer pessimismen tillbaka. Vi kommer att få se en ny våg av utförsäljningar av både aktier och fonder. I eftermiddag väntar jag mig ytterligare en skjuts nedåt, säger Claes Hemberg till TT.

Finansministern bekymrad över börsrörelserna

De väldiga börsrörelserna inger ett visst bekymmer. Vi har haft samtal med börschefen om att de måste följa detta noga och se till så att det inte är börsens funktionssätt i sig som bidrar till att skapa ytterligare svängningar. Och det är jag övertygad om att de följer upp väldigt noga, säger finansminster Anders Borg.

Den dimension som tillkommit de senaste dagarna är att det stora prisfallet på banker i Sydeuropa har tilltagit och det återspeglar att det finns en riskbedömning som är kopplad till sydeuropeiska banker och det ger en stressituation, fortsätter han.

Mer läsning

Annons