Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studie: Länets näringsliv på frammarsch

Det går hyfsat bra för näringslivet i Örebro län. Ja, i alla fall om man ska tro på den näringslivsstudie som Region Örebro län har låtit utföra.

Annons

– På det helat taget är det glädjande att det går bra för regionen i stort. Men vi har också utmaningar, till exempel med matchningen av arbetstillfällen med tillgången på arbetskraft, säger Irén Lejegren (S) ordförande i nämnden för regional tillväxt.

– Här är arbetet med regionens kompetensplattformar en viktig pusselbit för att på sikt komma tillrätta med just det problemet.

Studien, som gjorts av analysföretaget Bisnode, omfattar 9 584 aktiebolag i länet med sammantaget 67 791 anställda.

Studien har gjorts för att visa näringslivets utveckling inom bland annat områdena tillväxt, konkurrenskraft och sysselsättning. Man har också tittat på antal företag i olika branscher, storleksklasser och ålderskategorier. Sammantaget visar studien på god tillväxt i Örebroregionens näringsliv.

Men det finns också problem i länet, i några av kommunerna minskar sysselsättningen och läget är dystrare. Det är framförallt näringslivet i Örebro som är det tunga dragloket i länet.

– Det stora problemet kan sammanfattas i kompetens och kapital, fortsätter Irén Lejegren.

– Vi måste få fram mer riskkapital. Vi ligger inte på Stureplan, så det är svårare för oss att få fram kapital till investeringar.

– Det andra problemet vi har är gapet i matchningen mellan utbildning och yrken. Det finns inte lokal arbetskraft till yrken som kräver längre utbildning.

– Vi måste få unga människor att inse att det finns många olika utbildningar som kan ge jobb. Den så kallade branschbalansen är stor mellan Örebro och övriga kommuner.

Men överlag menar Irén Lejegren att det trots vissa problem ser positivt ut för länet.

– Ja, vi har i stort ett ganska modernt näringsliv trots allt som jag tror kommer att stå sig bra i konkurrensen även i framtiden.

– Men vi kan inte trolla. Nu är det hårt arbete som gäller för att försöka lösa de problem som finns.

– Fast för att lösa ett av de stora problemen, den dåliga matchningen på arbetsmarknaden, så måste vi få hjälp av staten.

– Det är ett problem som funnits länge och som enskilda kommuner eller län inte kan lösa på egen hand.

Mer läsning

Annons