Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Svårt att vara både förälder och pedagog”

– I mångt och mycket handlar det om att prioritera. Vi får kanske avstå Thailandssemestern för att i stället lägga en del pengar på läxhjälp.

Annons
I ljusets sken. För Cecilia Karlsson är ”hemlärarjobbet” ett perfekt extraknäck vid sidan om studierna till civilekonom. Och för Eliott är hjälpen ett lyft i skolarbetet. BILD: HÅKAN EKEBACKE

Det menar Ann-Sofie Lundqwist, som sedan i höstas utnyttjat möjligheten att få läxhjälp genom företaget My Academy för sonen Eliott som pluggar på Karolinska skolan.

– Ibland är det svårt att vara både förälder och pedagog för sina barn. Det ligger ibland en inbyggd spänning i den relationen, säger hon och får medhåll av Eliott som själv funderar på att kanske bli lärare i framtiden.

Studieteknik i fokus

Huvudskälet till att familjen valde att skaffa läxhjälp var att Eliott blev sjuk och riskerade att hamna lite efter i skolan.

– Han har i och för sig lätt för sig men det som är bra med läxhjälpen är att de satsar mycket på både studieteknik och studiemotivation. Det är bra.

– Jag tycker det är konstigt att skolan inte rent generellt satsar mer på både just motivation och studieteknik.

"Ingen lyxhjälp"

– Men den här hjälpen är inte bara till för barn som har problem i skolan. I vissa ämnen är det också svårt att som förälder hänga med utbildningen. Inte minst när det gäller matematik eller andra naturvetenskapliga ämnen. Det är ingen lyxhjälp.

Eliott själv var i början lite skeptisk till att få hjälp med läxorna av en främmande person, en person bara några år äldre än vad han själv är.

Men nu tycker han att det är väldigt bra.

– Det är skillnad att sitta hemma i lugn och ro och plugga. Då kan man fråga om mycket lättare, om man inte förstått.

Perfekt extraknäck

För ”läraren” Cecilia Karlsson, som själv pluggar till civilekonom på Örebro universitet, är extraknäcket ett perfekt jobb.

– Ja, även fast jag inte ska bli lärare är det bra för mig. Dels håller jag mina kunskaper uppdaterade och även i mitt framtida jobb är det inte fel att också ha undervisat lite.

– Förhoppningsvis kan också vår hjälp bidra till att eleverna kommer in på de linjer de drömmer om.

Mer läsning

Annons