Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxi kan ta betalt för bilbarnstol

Det kan bli dyrt med en barnsäker taxiresa. Men det skiljer från ort till ort. Utan kostnad i Nora, Lindesberg och Hallsberg till 150 kronor i Örebro.

Annons
Säker i bilen. Men flera taxibolag tar nu betalt för en barnsäker taxiresa. I Örebro skiljer det 150 kronor.

– Man bör inte ta ut en avgift för en så viktig säkerhetsdetalj – det är förvånande att det sker, säger trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s vd Jan Sandberg i en TT-intervju.

– Det finns en uppenbar risk att föräldrar väljer bort barnstolen av ekonomiska skäl, fortsätter han.

Det är upp till varje taxibolag att själva bestämma om en barnstol ska kosta extra eller ej.

”Inget problem”– Det här är egentligen inget problem, hävdar Stefan Pettersson, vd för Örebro läns Taxi.

– Men vi tar ut en avgift på 150 kronor för en bilbarnstol av den enkla anledningen att våra chaufförer måste åka och hämta stolen vid vår taxistation. Och tid är pengar, förklarar han.

Även Taxikurir i Örebro tar ut en avgift.– Många blir först förbannade när de hör att vi tar 50 kronor, men när vi förklarar varför vi måste ta ut en avgift lugnar de flesta ned sig. Våra trogna kunder vet att det kostar, så vi upplever inte heller detta som något problem, säger Fuad Brkanic, växelansvarig på Taxikurir i Örebro.

– Men det händer att kunderna även använder egna barnstolar, tillägger han och Stefan Pettersson.

Den lilla uppstickaren T-Taxi i Örebro tar inget extra för en bilbarnstol.

– Nej, det är ju ett serviceyrke vi håller på med, säger vice vd Hawre Kaka.

Taxi Karlskoga-Degerfors har inget fast pris för en barnstol. Där sätter chauffören i stället på taxametern när han/hon åker till taxistationen för att hämta bilbarnstolen.

Nära till stationenI Nora, Lindesberg och Halls-berg tar taxibolagen med bilbarnstol utan kostnad.

– Men så har vi inte heller så långa avstånd till taxistationen som det kan vara i Örebro, förklarar växeltelefonisterna.

– Det är ju det som är vårt problem, inskjuter Stefan Pettersson, vd Örebro läns Taxi. Det finns inte utrymme för att ständigt åka runt med en skrymmande bilbarnstol i bagaget. Och det tar tid att åka från exempelvis Lundby till Södra Station för att hämta en bilbarnstol. Vi måste ta betalt för den resan precis som för andra turer.

Hur kan då T-Taxi klara det utan extra ersättning?– Vi skickar en bil som står inne vid stationen på Älvtomtagatan och lätt kan ta med sig en bilbarnstol, förklarar Hawre Kaka.

Mer läsning

Annons