Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung arbetsmarknad: Påskkärring

Är du framåt, har lätt för att ta kontakt med främmande människor och bra på att pyssla? Kan du tänka dig ett provisionsbaserat jobb med strikt klädkod? Då kanske påskkärring är ett jobb för dig.

Annons
Påskkärringen på bilden har inget samband med artikeln

Påskkärringar har i alla tider varit omgivna av ett mystiskt skimmer. Det sägs att de är häxor som under påsken flyger på kvastar till Blåkulla för att vara med på djävulens gästabud. Myt eller sanning – det vet bara de redan invigda. Helt utom tvivel är i varje fall att jobbet är säsongsbetonat och att arbetspassen alltid infaller under påsken. Vad påskkärringarna ägnar sig åt resten av året är höljt i dunkel.

- Några yrkeshemligheter måste man ju få ha, konstaterar Luna Spindelfot, påskkärring sedan tre år tillbaka.

Vilka dagar som påskkärringarna behöver jobba beror lite på var i landet de befinner sig. På vissa håll är påskkärringarna i tjänst på skärtorsdagen, på andra är arbetet koncentrerat till påskafton.

LärlingsyrkeFör att lyckas som påskkärring måste du ha en kreativ ådra. I arbetsuppgifterna ingår nämligen att tillverka små, tecknade kort som du sedan ska dela ut i närområdet. Ju finare kort du tillverkar, desto mer kan du tjäna.

Någon formell utbildning för påskkärringar finns inte, utan de som är nya på jobbet lärs oftast upp av äldre och mer erfarna.

- Man ger och tar. De som jobbat länge har ju stor erfarenhet att dela med sig av. Samtidigt ser de som är nya i branschen på jobbet med fräscha ögon och kan komma med nya idéer, säger Luna Spindelfot.

Påskkärringar har en strikt klädkod att följa, även om den börjat luckras upp under senare år. Traditionellt består arbetskläderna av klänning, förkläde och huckle och det är snarare regel än undantag att bära kraftig make up under arbetstid.

Vanligt med magknip

Som påskkärring får du mycket frisk luft och gratis motion. Du kommer nämligen att få ägna en stor del av arbetstiden åt att ta dig mellan olika hem för att dela ut dina påskkort och önska de du besöker en glad påsk.

Hur mycket du tjänar som påskkärring är ytterst individuellt, men hårt arbete brukar löna sig. Ju ihärdigare du går runt och knackar dörr, desto mer utdelning får du. Lönen betalas oftast ut i form av godis, men det kan också hända att du får betalt i form av frukt eller pengar.

- Försök att hushålla med lönen, även om det kan vara lockande att göra av med allt på en gång. En vanlig arbetsskada bland oss påskkärringar är nämligen magknip, avslutar Luna Spindelfot.

Mer läsning

Annons