Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-stöd gynnar enlåg svensk räntenivå

Amerikanska centralbankens massiva stödpaket på 600 miljarder dollar för att stimulera ekonomin är goda nyheter för svenska bolånekunder, menar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Det ökar sannolikheten för fortsatt låga räntor i Sverige.

Annons
Robert Bergqvist.

– Omvärldens räntor får konsekvenser för svenska räntor, säger Robert Bergqvist, som häromdagen besökte Örebro och beskrev det ekonomiska läget i världen och Sverige.

Han beskrev situationen i form av en global väderkarta. Ett högtryck har etablerat sig över Sverige. Högtryck råder också i Kina och Sydostasien (med undantag för Japan, som sedan decennier ligger inbäddat i ett regnoväder).

USA påverkar

Sydamerika har ett starkt högtryck med inslag av åskväder (inflationstendenser).

I Europa drar ett lågtryck in över Irland och brittiska öarna, snöstormar och snålblåst över Sydeuropa. Och ett rejält lågtryck över USA, där dock solen glimtvis tittar fram.

– Utvecklingen i USA är viktig för hela världen. USA svarar för 25 procent av den globala ekonomin.

– Att man nu vidtar dessa enorma stimulansåtgärder är visserligen ett tecken på att återhämtningen gått trögare än väntat, men minskar risken för en recession och det gynnar alla. Men frågan är om det räcker.

I veckan hålls ett viktigt G20-möte, som bland annat ska diskutera åtgärder mot vad som liknar ett valutakrig, en global kapplöpning om att ha den svagaste växelkursen och där Sverige ser ut som en förlorare.

– Kronan har stärkts, särskilt mot dollarn. Men jag tror att kronan fortfarande är undervärderad. Ett rimligt värde är 8:60–8:80 mot euron, som är den viktigaste valutan för oss – och dit är det fortfarande en bit.

Skuldkrisen

Robert Bergqvist menar att finansmarknaden och media har en tendens att bara diskutera en sak i taget. Först var det den amerikanska bolånekrisen, därefter den europeiska skuldkrisen, sedan flyttades fokus mot den amerikanska inbromsningen och nu i höst den monetära stimulansen i USA.

– Jag tror nästa tema återigen bli den europeiska skuldkrisen, för den är oförändrat problematisk. Och nu kommer fokus att riktas mot politiken: kommer politikerna att orka genomföra nödvändiga åtgärder?

Faran inte över

EMU-skeptikern Robert Bergqvist har varnat för att skuldkrisen kan bringa hela den monetära unionen i gungning och han blåser inte faran över än.

– Tanken var att EMU skulle göra länderna mera lika varandra och valutaunionen därmed fungera bättre. I verkligheten har det gått åt motsatt håll. EMU-länderna är mera olika varandra i dag än för tio år sedan.

Mer läsning

Annons