Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var fjärde nystartarehar utländsk bakgrund

I Örebro län startas ungefär vart fjärde nytt företag, eller cirka 400 bolag om året, av en person med utländsk bakgrund. Drygt 20 procent sökerhjälp med rådgivning och finansiering av IFS Almi Företagspartner i Mälardalen.

Annons
iuihipu

– Den siffran har i det närmaste fördubblats sedan IFS blev en del av Almi Företagspartner 2007. Och ungefär 34–35 procent startas av kvinnor, säger Rade Blanusa, ansvarig för IFS, internationella företagarföreningen i länet.

Varför har antal företag fördubblats?

– Vi har blivit mycket effektivare. Nu träffar kunden både mig och en finansieringskonsult redan från början och vi kan göra en gemensam bedömning av affärsidén. Tidigare skötte jag den biten ensam och efter min rådgivning fick kunden kontakt med vår finansieringskonsult.

Vad är det för typ av företag som startas?

– En hel del import- och exportföretag. Många har fortfarande kvar bra kontakter och nätverk i sitt gamla hemland som man nu återupptar, svarar Rade Blanusa.

Hur går det?

– Våra uppföljningar visar att det ofta går väldigt bra, även om det kan vara kärvt under de första åren.

Är det många som blir avrådda?

– Ja, mellan 80-100 varje år. Ofta på grund av överetablering, men det finns undantag. I bland har kunden så stor kunskap inom affärsområdet att han eller hon kan utveckla affärsidén vidare, även om det skulle finnas konkurrens på marknaden, svarar Rade Blanusa.

Mer läsning

Annons