Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vd hotades under process med Syndikalisterna

SAC Syndikalisterna bedöms vara en av de mest stridbara svenska fackföreningarna. De har varit med i flera uppmärksammade konflikter under de senaste åren. Här är två av dem.

Annons

Assistansia, Örebro

Våren 2011 försatte LS Malmö av SAC Örebroföretaget Assistansia i nyanställningsblockad. Facket menade att företaget satt i system att inte tillsvidareanställa personal och hävdade att en av deras medlemmar i Skåne sagts upp för att hon gjort sig obekväm för företaget. I det fallet krävde fackföreningen skadestånd och sex månaders betald uppsägningstid för sin medlem. Assistansföretaget nekade till alla anklagelser.

Berns Salonger, Stockholm

Under 2010 blev SAC Syndikalisterna mycket uppmärksammade för sin blockad mot Berns Salonger i Stockholm. Facket hävdade att det bemanningsföretag som Berns hade avtal med sagt upp sju städare för att de organiserat sig fackligt. För det och andra förseelser, som att ringa polisen när SAC genomförde en blockad, ville fackföreningen ha 1,4 miljoner kronor i skadestånd. Blockaden väckte en stor debatt kring syndikalisternas metoder. Berns vd blev till exempel hotad under processen och polisanmälde senare SAC för utpressning. Facket fick även Hotell-och restaurangfacket emot sig i den konflikten.

På senare tid har fackföreningen även vidtagit stridåtgärder mot bland andra Systembolaget, tunnelbaneoperatören MTR i Stockholm, och serviceföretaget Sodexo i Lund.

SAC organiserar cirka 4000-5000 medlemmar i Sverige.

Mer läsning

Annons