Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veronika bullar upp i egen regi på Vinön

VINÖN. Veronika Persson tillhör den unga generationen Vinöbor som blivit ön trogen. Efter åtta somrar som lärling hos Vinöbagarn har hon nu öppnat Café V.

Annons
Fikasugen? Veronika Persson har öppnat ett sommarkafé i Vinöns gamla skola mitt på ön. Vinökringlan, bagaren Sten Karlssons specialitet, finns i brödsortimentet.

– Som i Veronika eller Vinön, säger hon när vi slår oss ned i trädgården utanför Vinöns gamla skola.

Det är en av de vackra försommardagarna som vi besöker Hjälmarens pärla. Veronika Persson, 26, har fullt upp.

Om några timmar kommer ett par busslaster som vill ha fika och kaffebröd.

– Det blir fler och fler som hittar hit på sommaren, framför allt från Södermanland. Men Vinön verkar ligga för nära för örebroarna, säger hon.

Vintertid är hon sedan ett par år delägare tillsammans med mamma Yvonne Karlsson i Vinökonferenser.

– Det har gått lite upp och ned på grund av lågkonjunkturen och så saknar vi fortfarande bra övernattningsmöjligheter här ute, säger Veronika.

– Men höst, vinter, vår får man ta ut den ledighet som brinner inne på sommaren. Och så kan jag ägna mer tid åt sjöräddningen. Sommartid är det jobb från fyra på morgonen till sent på kvällen.

För att klara av topparna tar Veronika hjälp av familj och vänner.

– Jag börjar runt fyra på morgonen med att baka. Jag gör allt kaffebröd själv, förutom Vinökringlorna. Dem köper jag av gamle Vinöbagaren Sten Karlsson.

Veronika Persson hade planer på att öppna kaféet i ett nybyggt hus denna sommar.

Men hon hade inte räknat med en lång och snörik vinter.

– Vi hann helt enkelt inte med. Jag fick hyra gamla skolan av kultur- och hembygdsföreningen i stället. Här fanns ju redan ett godkänt kök på övervåningen och läget mitt på ön är inte heller så dumt, säger Veronika.

Vad är det bästa med Vinön?

– Lugnet. Det uppskattas också av våra gäster, svarar hon.

Mer läsning

Annons