Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinsten har ökat med 30 procent

Skogskoncernen Korsnäs, med anläggningar i Frövi, Gävle och Rockhammar, redovisar ett rörelseresultat på 810 miljoner kronor till och med sista september i år. Jämfört med i fjol är det en förbättring med mer än 30 procent, från 609 till 810 miljoner kronor.

Annons

– Det är väldigt roligt, säger verkställande direktör Christer Simrén. Personalen har jobbat hårt för det här under de senaste två åren.

Konfliktersättning

I resultatet ingår konfliktersättning från Svenskt Näringsliv på 84 miljoner kronor. Det är en ekonomisk kompensation för vårens strejk som medförde att fabriken i Gävle stod stilla tolv dagar. I Frövi däremot varade strejken mindre än en halvtimme innan parterna kom överens.

”Mycket nöjda”

Rockhammar, som köptes av Rottneroskoncernen våren 2009, fortsätter att gå bra. I våras fick fabriken tillstånd av Miljödomstolen att öka produktionen från 60 000 till 90 000 ton massa. Förvärvet gör att Korsnäs är självförsörjande av massa till hela koncernens pappers- och kartongproduktion.

– Vi är mycket nöjda med Rockhammar, säger Christer Simrén.

Även om det går bra finns det orosmoln för koncernen. Framförallt är det virkespriserna som oroar. Men även energipriserna föranleder viss oro.

– Massavedspriserna har redan höjts två gånger i år. Nu finns risk för ytterligare en höjning. Det tycker vi är olämpligt. Långsiktigt tror jag inte det är hållbart.

Vad har du för förväntningar resultatmässigt på sista kvartalet?

– Något rekordresultat blir det inte, säger vd:n. Vi har ett långt underhållsstopp i Gävle som kommer att sänka resultatet med 40–50 miljoner kronor. Men vi kommer ändå att göra ett mycket bra resultat.

Mer läsning

Annons