Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Whisky blåser liv i uråldrigt yrke

Familjeföretaget Thors-lundkagge i Ölmbrotorp någon mil norr om Örebro söker tre tunnbindare. Jo, ni läste rätt.
– En stor order från den svenska whiskytillverkaren Mackmyra innebär att vi behöver förstärka produktionen, säger ägaren Johan Thorslund, Sveriges ende tunnbindarmästare.

Annons
Johan Thorslund är Sveriges ende tunnbindarmästare och en av de få som finns i Europa. Efter tio år i den gamla Ica-affären i Ölmbrotorp växer nu familjeföretaget vidare, tack vare svensk whisky.

I takt med svenskarnas intresse för drycker som vin och whisky tagit fart, ökar också efterfrågan på trätunnor. Trätunnan som förr var ett viktigt lagringskärl i folkhushållet har de senaste tio åren upplevt en renässans.

– Vi har vuxit i kapp med Mackmyra, Sveriges första whiskydestilleri som finns utanför Gävle. Så i dag är vi tio medarbetare, säger Johan Thorslund.

– En av Mackmyras affärsidéer är att sälja 30-liters tunnor till privatpersoner när produktionen påbörjas. Sedan får man följa sin tunna år för år, besöka destilleriet och smaka av innan den blir klar för tappning på flaska.

Försäljningen har blivit en succé. Nu binds dels nya tunnor av ekträ från svenska skogar, dels binds stora importerade och begagnade bourbontunnor från USA om.

Blir det skillnad på smak?

– Massvis. Mitt svar kan bli lika långt som en roman, säger Johan Thorslund.

– Ett ekfat är som en tepåse. Smaken lakas ur med tiden, men fatet kan användas rätt länge.

Är det svårt att hitta folk?

– Vi söker medarbetare som har erfarenhet av att jobba med trä, exempelvis från träindustrin. Sedan får de lära sig ett moment i taget. Dessutom söker vi ytterligare en medarbetare till vår nysatsning på upplevelse-delen i vår visningsverkstad vid Dylta bruks herrgård.

Förutom Mackmyra görs trätunnor till Grythyttans hjortronvin och några av Europas vintillverkare.

– I höstas byggde vi upp en hantverksmässig visningsverkstad där man får uppleva hantverket, provsmaka Mackmyras fina whisky, öl eller vin, och utforska ekfatens påverkan på drycken. Kvällens avslutas med mat från en cateringfirma, berättar hustrun, marknads- och ekonomiansvariga Sirje Thorslund.

Mer läsning

Annons