Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näringslivet är samhällets motor som måste fungera efter coronakrisen

Den ekonomiska krisen i coronavirusets spår slår hårt mot Sverige. Ständigt nya prognoser förutspår en allt svårare tid för Örebro såväl som för hela Sverige. Vi liberaler kämpar för kraftfulla åtgärder för jobb och företag och för att kärnfunktioner i stat och kommuner ska stå starka i en svår tid. Listan av insatser kan göras lång: korttidsarbete, statligt övertagande av sjuklöneansvaret, kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter, lokalspecifika insatser och ett omställningsstöd till företag med kraftiga tapp i omsättning.

Vi vet också att det är tillsammans vi gör störst skillnad för samhället. Förmågan att se brett och finna balansen kommer avgöra hur Örebro kommun, vår plats i Sverige, klarar krisen på längre sikt. Därför har vi i Liberalerna under senaste tiden träffat representanter för olika näringar och organisationer för att skapa oss en bättre bild av coronakrisens effekter. Det har varit intressanta möten. De har fungerat både digitalt och i liten grupp med möjlighet till rätt avstånd. Att träffas skapar förståelse och ökar vår kunskap. Detta för oss mycket närmare varandra när vi sedan möter morgondagen tillsammans.

Nu är det viktigt att också det offentliga kan ställa om för att möta alla behov.

I mötena framträder en stor klokhet och omställningsvilja runtom i Örebro. Vi har fått både energi och kraft från dessa samtal och tar till oss alla inspel om hur politiken ska fortsätta att möta krisen. Nu är det viktigt att också det offentliga kan ställa om för att möta alla behov. Politiken har inget självförverkligande, vi är endast genom förtroende satta att både utveckla och förvalta vårt gemensamma. Utan att lyssna och ha kunskap om omvärlden når vi inte målet.

Fler politiker måste inse att näringslivet är samhällets motor. Alldeles oavsett vilken bransch vi talar om så är det härifrån intäkterna kommer. Vårt arbete såväl i riksdagen som i kommunen går ut på att skapa förutsättningar för detta. Ska Sverige stå starkt även efter krisen måste företag kunna först överleva och sedan expandera. Därför vill vi i Liberalerna i Örebro förbättra förutsättningar med fokus på:

konkurrensneutralitet

snabbare besked och information från det offentliga.

tydligare spelregler för företag.

ett bättre samarbetsklimat.

Vi vill lära oss av krisen inte bara överleva den. Vi vill arbeta för ett nära samarbete mellan alla medspelare för en ny bättre framtid med ett starkt svenskt näringsliv, ett nära samarbete med civilsamhället och inte minst, med det som berör allas vår framtid och livskraft; en kunskapsskola för alla barn i hela Sverige. På så sätt så säkrar vi både arbete, skatteunderlag och i slutänden ett fungerande välfärdsamhälle.

Johan Pehrson

Liberalerna, riksdagsledamot

Karolina Wallström

Liberalerna, kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel