Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näringslivet är viktigt för Rene

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Rene Francis är en idéspruta som brinner för att hitta smarta lösningar och jobba målinriktat. Nu vill han ta sina kunskaper från näringslivet med till politiken. Rene är tredje namnet på M:s valsedel i Askersund.

Att ambitionerna är höga och tempot är högt hos Rene går inte att ta miste på. Han har ständigt nya idéer och lösningar, vill arbeta effektivt med hjälp av vision, strategi och mål.

– Jag vill göra nytta. Det kan jag inte göra om jag sitter still, säger Rene när vi träffas i huset i Tisarbaden.

Även om Rene gick i pension från jobbet som verksamhetsutvecklare 2011 har han ständigt fullt upp. Engagemanget på hemorten är stort, bland annat i Åsbro intresseförening, Åsbro näringsliv och Åsbro solel. Sedan några år tillbaka är han också aktiv inom Moderaterna.

– De för en bra ekonomisk politik, med ordning och reda. För mig är ekonomi viktigt. Jag kom till Sverige med två tomma händer och har gjort en lång resa, säger Rene som flyttade från Singapore på 70-talet. Han har fortsatt arbeta internationellt genom karriären.

Rene står både på kommunlistan och riksdagslistan för Moderaterna i Örebro län. Näringslivet och energifrågor är hjärtefrågorna, och han vill ”tänka globalt och jobba lokalt”.

– De nya jobben kommer från små entreprenörer, vi måste förenkla pappersarbetet och hitta naturliga mötesplatser som är öppna för alla. Och att hitta lösningar för alternativ energi är en fråga för alla partier för att få ner CO2-utsläppen.

Om att vara en levande kommun hela året:– Vi måste tänka ”utanför boxen”, det är för trögt när man har idéer. Det är viktigt att vi är en kommun som jobbar för framtiden. Vi måste göra det lättare att bosätta sig här och pendla med hjälp av smarta lösningar. Bara att ha en busshållplats på rätt ställe hjälper. Vi ska också ta till vara på idéer och den anda som finns på de mindre orterna.

Om skola och barnomsorg:– Det är viktigt att lärarna har rätt kompetens. Många behöver få mer utbildning i nya tekniker som eleverna använder. Ledningen borde också förstärkas eftersom uppföljning behövs för att kunna förbättra. Rektorn i rektorsområdet som Åsbro tillhör har exempelvis tre skolor att leda. Man kan inte vara på tre ställen samtidigt. Det behövs lite av ett näringslivstänk i skolan.

Om sjönära tomter:– Att marknadsföra närheten till vatten är bra, men det finns mycket mer än så. Vi måste erbjuda en helhet för att få folk att flytta hit. När det gäller Edö-projektet tror jag inte kommunen tänkte till riktigt, att det skulle fungera även vintertid. Vi borde släppa det till en privat aktör.

Om äldreomsorgen:– Jag tycker det ska finnas privata alternativ så att man kan välja, vi borde införa LOV. Alla vill inte ha det paket som finns i dag.