Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närkingar har chans att skådespela i Peter Grönlunds långfilm: "Han tycker väldigt mycket om er dialekt"

Närkingska klingar vackert i Peter Grönlunds öron. Nu söker produktionsbolaget B-Reel efter inspelningsplats och skådespelare i Örebrotrakten inför den nya långfilmen "Goliat".

Annons

NA kunde i söndags berätta om att Peter Grönlund, vars film "Tjuvheder" tog hem fem guldbaggar förra året är nu på gång med en ny film, "Goliat". I samband med det söker produktionsbolaget B-Reel efter inspelningsplatser och medverkande i Örebro med omnejd.

– Det är ännu inte bestämt var filmen kommer att spelas in. Men det är en del speciella miljöer som vi letar efter. Vi söker en bruksort, som kanske har sett sina glansdagar. Det finns ett antal sådana i Örebrotrakten, så det är en möjlighet. Men vi tittar på en del andra platser också, berättar Mattias Nohrborg, en av filmens två producenter.

Mattias Nohrborg, en av filmens två producenter. Arkivbild.

Tanken är att "Goliat" ska ha biopremiär om ungefär ett år, under vintern eller våren 2018. Mattias Nohrborg berättar att det därmed är ganska ont om tid att bestämma sig för inspelningsplats, eftersom de ska börja filma under senvåren.

– Så beslutet kommer ganska snart. Men jag kan inte säga något om hur stor chansen är att valet faller på Örebro, det har jag ingen aning om. Vi har ringat in en del intressanta platser, men sen är det Peter (Grönlund) som kommer att känna av om de fungerar.

Mattias Nohrborg berättar att filmen är ett drama om en familj som är utanför samhället. De är indragna i en del småkriminella affärer, och när familjens pappa hamnar i fängelse är det upp till den äldsta sonen att ta på sig ledarrollen och försörja familjen. Produktionsbolaget söker även efter skådespelare i Örebro. Dels till de två huvudrollerna – pappan och hans son – men det finns även andra roller som ska tillsättas. Alla kön, utseenden och åldrar är välkomna att söka och ingen tidigare erfarenhet krävs.

Peter Grönlund, då han tilldelas priset Bästa manuskript (Tjuvheder) vid Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.

Men pratar du närkingska har du måhända en större chans att landa en roll i filmen.

– Peter tycker väldigt mycket om dialekten som ni har hos er. Och han är dessutom väldigt noga med att dialekterna ska vara enhetliga, så det kommer inte bli en film där pappan pratar skånska och sonen pratar stockholmska.

Så hur stor chans är det att det blir ett gäng närkingar som får spela i filmen?

– Det finns en chans, under förutsättningen att vi hittar personer som har den rätta närvaron, den rätta energin och som fungerar framför kameran, säger Mattias Nohrborg.

Annons