Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närmar sig målet – och rekordet: "Var tveksam i går kväll"

Johan Röjler och Peter Knoblach är nu bara timmar bort från sitt stora mål – att klara Bergslagsleden på under fyra dygn och sätta ett nytt rekord.

I december 2011 avverkade Carl Modig Bergslagsleden drygt 28 mil i ett sträck på 107 timmar.

Den här veckan har Johan Röjler och Peter Knoblach utmanat det rekordet, och när NA mötte dem vid vid det 14:e etappmålet  i Ramundeboda, med tre etapper över cirka fem mil kvar, klockan 9.40 på torsdagsmorgonen var de vid gott mod. Gåendes i stället för springandes sedan lunchtid på onsdagen, men med gott hopp om att nå målet i Stenkällegården redan vid 19-tiden på torsdagen och i sådana fall notera en tid runt 86timmar.

– Den största utmaningen var de tre första dagarna, de slet otroligt mycket både på psyket och på kroppen. Nu, i dag, ser vi målet, säger Peter Knoblach och fortsätter:

– I går var det otroligt tungt, alltså. Allmäntillståndet och humöret var i botten, man var låg på energi och uttråkad. Det kändes svårt att ansamla kraft för att ta ett enda löpsteg.

Johan Röjler, som har tre OS som skridskoåkare på meritlistan och dessutom gjort flera ultralopp som löpare, erkänner att han var mycket nära att bryta på onsdagskvällen, vid övernattningen i Svartå Herrgård.

– Jag var ytterst tveksam när vi gick och la oss. Jag var så svullen och stel och kunde inte röra på mitt vänstra knä. Men alla de här tre nätterna har jag upplevt hur otroligt mycket en natts vila kan göra. Som elitidrottare var jag van vid att det var tvärtom, att man tränade som en idiot och vaknade på morgonen och var sämre än när man var speedad på kvällen. Men nu när jag vaknade upp i morse kände jag: "Det här kan jag gå på!" Det kunde jag inte i går kväll, säger han.

Även Knoblach har haft problem just med vänstra knäet, och båda fick behandling av osteopaten Jerker Ståhl vid övernattningen i Ånnaboda, efter den andra av de fyra dagarna på leden. Röjler hade också telefonkontakt med Ståhl och rådgjorde när knäet blev allt sämre på onsdagen.

– Jag har tejpat upp knäet och hela baksidan och lindat hårt enligt hans riktlinjer. Han är min rådgivare i kroppsliga frågor, säger Röjler och skrattar.

Med sig, kortare eller längre sträckor, på leden har Knoblach och Röjler många "medlöpare", personer som gått eller sprungit tillsammans med dem under dagarna på leden. Förbi Ramundeboda bestod gruppen av sex personer.

– Det har varit otroligt roligt att så många kommit ut och sprungit med oss, det har verkligen hjälpt till. När vi kom in mot etappmålet i Ånnaboda var det så mycket folk som sprang med att man kände sig som Forrest Gump, säger Knoblach.

Knoblachs och Röjlers sista dag på leden går, precis som de tidigare, att följa via Håkan Röjlers direktrapport (extern länk).