Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närvaro och fokus på scenen

Att träna fokus och närvaro. Går det? I lördags förbättrade amatörskådespelare från hela länet sin förmåga på en teaterfestival i Fjugesta.

Det skrattades, övades och prövades under hela dagen. Ett välkommet avbrott för lunch blev det också och senare på kvällen serverades middag och revymix i två akter på Sparbanksbörsen. Hundratalet amatörskådespelare var anmälda till tre olika workshops som behandlade clownteknik, att använda rösten och performance art. Skådespelaren, regissören och pedagogen David Carmel höll i clowntekniken.

– En specifik teknik av Mario Gonzales som jag hade en vecka på scenskolan, säger David Carmel.

Kontakt i ringen

Deltagarna får börja med att stå i en ring och lära sig varandras namn. Därefter handlar det om att skicka en blick till någon och säga ”kom”. Då lämnar personen sin plats i ringen och går till den som sagt ”kom”. Förhoppningsvis blir det en plats ledig om en ny ögonkontakt etableras med någon annan i ringen.

– Det gäller att inte värdera sig själv. Och blir det fel så stoppar vi leken, säger David.

Performance art handlar om närvaro och ökad koncentration. Deltagarna fick öva på att slappna av i ansiktet, ögon, mun, haka, kinder. Att ha ett ”rent” ansiktsutryck för att att inte publiken skall kunna tolka in andra uttryck än det som skall framställas. Detta ger medel för att utveckla en föreställning.

Repliker på olika sätt– Antingen har man en blick som ”går genom väggen” eller så är den straight, säger ledaren Jon Loxbo som studerat performance art i Haparanda.

Rent praktisk fick deltagarna öva vidare genom att säga repliker på olika sätt och samtidigt göra en rörelse med kroppen. Effekten blev stundtals både överraskande och komisk.

Gunilla Pihlblad från Amatörteater samverkan i Örebro län var riktigt nöjd med lördagens program och ser redan att det kommer att blir fler liknande tillställningar på Sparbanksbörsen.