Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nasr är föraren Marcus helst vill slå: "Inte polare"

Varje F1-helg kämpar de mot varandra – fast med samma mål. De kommer aldrig att bli goda vänner, och säger det rent ut. Träffa Felipe Nasr, föraren som Marcus Ericsson helst vill slå.

Annons

– Trevligt att se dig här, säger Felipe Nasr under kepsen och sträcker fram högernäven.

Vi befinner oss i det allra innersta hos Sauber i depån på Hockenheim.

Jag uppfattar det som att han känner igen mig från vårt senaste möte på Silverstone förra året, men det visar sig snabbt att jag har fel.

– Sågs vi på Silverstone? Kanske hade du en annan frisyr? utbrister han förvånat.

Jag förklarar att jag kommer från Marcus Ericssons hemmatidning och jag undrar om han hört talas Marcus hemstad Kumla.

– Kumla? Jag har bara hört talas om Stockholm. Jag har aldrig varit i Sverige. Men jag vill göra ett besök där en dag. Marcus borde bjuda in mig men det har han inte gjort. Jag har bjudit in honom till Brasilien flera gånger, säger han nästan anklagande.

Nasr är 24 år, två år yngre än Marcus Ericsson, och har spåttas att bli Brasiliens nye Ayrton Senna.

Efter en pigg debutsäsong i F1, då han tog 27 VM-poäng för Sauber, är han hittills i år poänglös.

Och frustrerad.

– Det har varit en väldigt svår säsong för mig och teamet. Marcus och jag har kämpat på och prestationsmässigt är vi likvärdiga. Årets bil är väldigt begränsad. Alla andra stall har tagit stora steg från 2015 till 2016 medan vi står kvar där vi var i slutet av förra säsongen, säger han.

Sedan inleder han

en totalsågning av Sauberbilen.

- Det fundamentala felet är aerodynamiken. Vi saknar downforce vilket gör bilen instabil och vi lider av onödigt däckslitage, säger han.

- Nu har vi gjort några mindre förbättringar med bilen, men inte tillräckligt för att kunna kämpa om poäng så vi tvingas se oss själva i botten av tabellen.

Han hoppas att nya ägarna Longbow Finance kan stoppa stallets förfall.

– Nu tar nya investerare över stallet och det ger oss en boost. Det återstår fortfarande tio lopp av säsongen och förhoppningsvis kan vi få bilen mer konkurrenskraftig på kort sikt. Till nästa år hoppas jag att vi kan få till en bil som kan fajtas om topp-tio-placeringar.

Istället har brasilianaren

fått inrikta sig på den interna kampen med stallkompisen, Marcus Ericsson. Den ende han kan jämföra sig med i F1.

Samtidigt som de kämpar gemensamt under Saubers flagg så är de allt annat än vänner.

– Jag har aldrig strävat efter att ha en relation med Marcus. Jag ser det väldigt professionellt och vi arbetar alltid bra tillsammans i teamet, säger Nasr.

Kampen mellan de två är en lightversion av den som utspelas mellan Lewis Hamilton och Nico Rosberg hos Mercedes.

I Monacos GP kulminerade den stundtals bittra striden. Nasr vägrade flytta på sig, trots upprepade stallorder, och till slut tröt tålamodet hos jagande Ericsson som körde rakt in i brasilianaren.

Båda tvingades bryta.

Det är fortfarande ett brännhett ämne.

– Det som hände i Monaco stannar i Monaco. Jag tror att alla lärt sig av det. Det är sådant som kan hända. Vi pratade ut om det och det var inte mer med det, säger Nasr.

Marcus Ericsson ger sin bild av intermezzot:

– Det är klart att det var lite spänt runt Monaco och allt som hände där. Vi var riktigt oense om saker och ting på söndagskvällen, det är väl inga hemligheter.

Slogs ni?

– Nej, vi slogs inte men vi var lite upprörda på varandra. När vi kom till nästa tävlingshelg, i Kanada, var det lugnt. Nu är det som vanligt igen sedan några helger tillbaka, säger Marcus som delar stallkompisens bild av deras relation.

– Vi är inga bästa polare men det känns inte som det finns något behov av det heller. Vi snackar och hälsar på varandra, och kan prata om bilen.

– Utåt är det lätt att folk förstorar det, jag menar vi är tävlingsmänniskor och vill slå varandra. Hamilton och Rosberg har ju varit rätt så duktiga på att köra in i varandra i år, säger Marcus.

Ericsson hade 5–1 på Nasr i början av säsongen, baserat på bäst placering i loppen, men brasilianaren har varit den starkare de senaste fyra racehelgerna och utjämnat till 5–5. Då är kaosloppet i Monaco inte medräknat.

Vem är nummer ett i teamet just nu?

– För att vara ärligt tittar jag inte så mycket på såna saker. Vi är inte här för att snacka om att vara teamkompisar, vad vi gjort och inte gjort. I slutet av dagen är vi ett stall och jag vill ta poäng. Alla våra motståndare har tagit poäng, vi är enda stallet som inte gjort det, säger Nasr.

Vet du något om din framtid i stallet?

– Inte än. Jag tror att Sauber är ett mycket bra alternativ för 2017. Vi har en god chans att få bilen att fungera bättre nästa år. Jag är fortfarande helt öppen för framtiden, säger Nasr.

Som avslutning på intervjun

frågar jag Felipe vad han anser om Marcus som förare och brasilianaren skruvar lite besvärat på sig. Att brasilianaren inte gillar frågan är tydligt, men han svarar professionellt:

– Marcus är en talangfull förare, han har speeden. Framför allt när det gäller att sätta ett snabbt varv i kvalet.

Och vad kan han göra bättre på banan?

– Jag vet inte. Jag ser honom aldrig rejsa. Jag kör mitt race ...