Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa generations biodlare på kurs

Glöm äldre ensamma farbröder i näthatt hukandes över sina bikupor- i Askersund är barnen i full gång att lära sig biodlingens ädla konst.

Annons

Efter att senaste veckorna ha besökt årskurs 2 och 3 på Närlundaskolan, bjöd på söndagen Södra Närkes biodlarförening in till en träff vid hembygdsgården. Dit kunde barn komma med sin föräldrar eller mor- och farföräldrar för en introduktion kring biodling, och inte minst också få höra om binas fascinerande liv.

Visningskupan vid hembygdsgården har just nu uppskattningsvis 25 000 bin. Som mest längre fram i sommar kan antalet bin komma att fördubblas.

- De arbetsbin som föds på sommaren blir upp till fem veckor gamla medan de på vintern när det är mycket lugnare kan leva ett halvår. Och drönarna, de offrar livet för att para sig med drottningen, berättar unge biodlaren Ruben Ahnér, samtidig som han visar på binas aktivitet genom glasrutan i en av de framtagna ramarna.

Honung är såklart den främsta delikatessen man kan få i slutskedet av biodlingen. Men även vaxplattan som bina tillverkar kan med fördel sparas. Gör man som Ruben, som blandar den med ringblomsolja, får man en fin hudsalva.

Eva Sääv, även hon från biodlarföreningen, säger att bina har olika sinnelag också.

- De uppfostras av drottningen. De ettrigaste bina brukar man säga är även de som mest flitigt producerar honung, men till barn vill man självklart ha så lugna fina bin som möjligt. Så då får man slå vakt om att använda en bidrottning som ger bra bin för barn.

- Ett bi sticks aldrig med flit, men det kan ju råka bli så ändå när man hålls med deras kupa.

Hon tror att Södra Närkes biodlarförening är rätt unika i det att de vänder sig till barn.

-Har man bara en vuxen som kan vara med så ser vi det som en utmärkt hobby. Man behöver också vara lugn och tålmodig. De barn som inte redan är det från början kan tränas i att bli det i pysslet med kuporna.

Efter stunden ute vid visningskupan går alla in på serveringen där det bjuds på fika, tipsas om böcker om bin och visas en film om biodling.

Syskonen Alice och Vilhelm Bärlund lyssnar och lär. Hemma på deras gård var det nu omkring sex år sedan det senast fanns bin. Pappa Gunnar Bärlund märkte under de två somrarna som det fanns bin i kupan att både hallonen blev fler och äpplena större, av den ökade pollineringen.

Under en kall vinter dog bisamhället ut. Men nu vill hela familjen Bärlund gärna att det åter bli liv i kupan.

- Jag tänkte göra i ordning en topplistkupa, som är enkel för barn att hållas med, säger Gunnar Bärlund, medan Alice redan drömmer om hur god den egna honungen kommer bli.