Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturen skyddas med kunskap – inte jippon

Annons

Svar på Håll Sverige rent-kampanjens inlägg (NA 1/4)

Naturligtvis kommer det att ske igen. Och igen.

En skolledare är säkert innerligt trött på alla miljölarm och han orkar inte med miljömupparnas apokalyptiska framtidssyn och civilisationspessimism. Om artutarmningen i ekosystemen och industrimänniskans påverkan av klimatet och att vi alla är tvingade att börja tänka i helt andra banor. Bättre att haka på förslaget från föräldrarna om en skräpplockardag.

Om hur barnen visat respekt och omsorg om närmiljön och till på köpet lär sig matematik när de räknat fimpar per kvadratmeter trottoarer utanför skolan.

Underbart!

Ungarna samlar och vi ordnar ett stort jippo. Sponsorer fixar handskar, plockkäppar, chips , juice etcetera.

Och käcka färgglada mössor.

Lärarna behöver inte åbäka sig. De kan stanna inne i skolan och föra skräpstatistik samt uttala sig för media om skolans förnämliga miljövårdsverksamhet. Om hur barnen visat respekt och omsorg om närmiljön och till på köpet lär sig matematik när de räknat fimpar per kvadratmeter trottoarer utanför skolan.

Utsökt positivt inför pisa-tester.

Ett sådant entreprenöriellt koncept blir alltid populärt. Föräldrarna behöver inte skjutsa ungar ut till något fågeltorn i svinottan och frysa.

Eleverna blir glada över att slippa lektioner och samlar gladeligen chipspåsar, fimpar, ölburkar, kartonger, kondomer, reklamlappar, tamponger, kanyler, glasburkar och navkapslar. Smarta elever tömmer papperskorgar utanför affärerna i närområdet utom synhåll från kikargloende lärarfurirer.

Skräpet lämnas till lärare inne på skolan för sortering, dokumentation och statistik eller för att skapa skräpcollage. Rubriceringen på skyltar och banderoller blir något som är politiskt korrekt i stil med: ”Miljövården nära oss är vårt ansvar. Vi värnar om hållbar utveckling.”

Stackars Tove Jansson där hon sitter i sin himmel!

Hon uppskattar säkerligen inte att det anordnas skräpplockardagar ute i skolorna som sedan kallas aktiv miljövård.

Det låter som språket i boken ”1984” av George Orwell:

”Okunnighet är styrka. Krig är fred. Frihet är slaveri.”

Lars-Åke Dahlqvist

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel