Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturens insats mot klimatförändringarna

Annons

Ingen har väl undgått experternas varningar för framtida klimatförändringar, högre medeltemperatur med mer dramatiskt väder. Nu gäller, förutom ett klimatsmart leverne, att binda mesta möjliga mängd koldioxid, bland annat med hjälp av skogen, åkerns grödor samt betesmarkernas gräs, allt i god växtkraft och med ett minimum av gammal skog. Ät gärna mindre kött från idisslande djur, men köttet vi äter bör i första hand komma från djur som tillbringat somrarna på betesmarker. Det gynnar biologisk mångfald och skapar ett vackert och öppet landskap och gräset konsumerar koldioxid hela sommaren. Att producera mesta möjliga mängd bioenergi med mera är ett måste.

All gödsel på gårdarna bör användas till produktion av biogas innan det sprids på åkrarna. Tänkta satsningar på biobränsle, men som inte kommit igång på grund av osäkerheten om framtida lönsamhet, måste garanteras långsiktiga ekonomiska garantier.

Strider mellan olika intressen som till exempel biologisk mångfald, nyckelbiotoper och andra skyddsvärda marker kommer säkert att uppstå. Där, liksom där marknadskrafterna hindrar start av bioenergiproduktion, måste de stå tillbaka och klimatet prioriteras. Om så inte sker riskerar vi att öken eller översvämningar blir våra barnbarns livsmiljö med helt annan typ av växtlighet eller ingen alls.

Rätt eller fel?

Göran Essén

Glanshammar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel