Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturens kraft

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Det är inte någon nyhet att vi de senaste veckorna haft kraftiga åskskurar som orsakat ström- och telefonavbrott. Det fick som konsekvens mindre kaos på olika områden till och med i sändningen av väderprognosen via radio. Har det fenomenet väckt något intresse hos dig?

I gamla civilisationer var människan nyfiken på natten, solen och regn. Det ledde till att människorna skickligt observerade dessa fenomenen.Tack vare nyfikenheten och dessa observationer existerar meteorologin idag.

Dessa forntida kulturer kunde fastställa med precision lämpliga tider för skörd och resor. Men de kunde inte förstå och ännu mindre förutsäga meteorologiska fenomen som regn eller åska. Ett undantag kan vara Aztekernas kultur. De verkar ha studerat och utvecklat meteorologi som en logisk konsekvens av sina kunskaper för att underlätta sitt jordbruk.Kulturer runt om i världen har ofta kopplat väderhändelser till sina gudar (Tor,Yllapa, Njord,Shango osv). Oavsett om det är åska, blixtnedslag eller våldsamma stormar på havet har gudar från olika kulturer makt över vädret.

Nuförtiden har vi inte längre behov av vädergudar för att veta om vi kan genomföra ett visst arbete som är beroende av vädret.Men nu undrar jag om vi har samma respekt och ödmjuka attityd för naturen som våra förfäder hade.