Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturnära långlopp bara växer

Munkastigen Trailrun sprangs mellan Olshammar och Laxå i går. 44 kilometer i Tivedsterrängen avverkade deltagarna, men för den individuelle vinnaren blev det ännu längre.

Annons
Vann jag? Den individuella klassen vanns av Mattias Jonsson från Solvikingarna i Göteborg.

Gårdagens lopp var det sjunde i ordningen av Munkastigen Trailrun, som arrangeras av Laxå OK. Bortsett från den sista knappa milen springs loppet just på vandringsleden Munkastigen. Och tävlingsledaren Åsa Carlsson kunde glatt konstatera att deltagandet i loppet var större än någonsin.

14 deltagande lag

– Vi har 70 individuella deltagare och 14 lag med i år. Förra året var det 50 och bara ett lag. Men många av dem som kommer utifrån säger att det är konstigt att det inte är ännu fler, eftersom de tycker banan är så bra, säger Åsa Carlsson.

En av dem som gillade banan, åtminstone till en början, var den individuella segraren Mattias Jonsson från föreningen Solvikingarna i Göteborg.

Sprang fel– Det var jättefin natur, jag bara sprang och njöt. Men tyvärr sprang jag fel, det blev nog någon kilometer för mycket. Då ökade jag för att ta igen lite och på slutet var det jobbigt, säger Mattias Jonsson.

Hans tid blev tre timmar och 15 minuter, men han var faktiskt inte allra först i mål. Det var istället ett lag med två löpare från Stockholmsklubben IF Linnéa, som korsade mållinjen några minuter tidigare. Ulf Almqvist sprang sista delen efter att klubbkompisen Maria Carlsson avverkat de första två milen. Och hon tänker komma tillbaka nästa år.

Gav mersmak–  Ja, det här gav mersmak. Men då ska jag springa hela sträckan själv, sade Maria Carlsson.

Första länslöpare att ta sig i mål var ett lag från Askersunds OK, som blev tvåa i lagklassen. Där fick man vara som max fem löpare och deltagarna fick själva bestämma hur långt de ville springa.

Flera korta sträckor– Vi försökte vara lite smarta och sprang flera korta sträckor vardera, sade Daniel Johansson, som bildade Askersundslaget tillsammans med Christer Olsson, Sören Karlsson och Anna Mogren.

Vinnare i damklassen blev Maria Lundgren från OK Akele, som sprang de 44 kilometerna på tre timmar och 37 minuter.

Segrare. Maria Karlsson och Ulf Almqvist från IF Linnéa i Stockholm vann lagklassen och var först i mål av alla.
Daniel Johansson, Anna Mogren, Christer Olsson och Sören Karlsson från Askersunds OK blev tvåa i lagklassen.
Annons