Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturreservat Sörön – en fantastisk naturupplevelse

Sörön är ön som inte är en ö men verkligen känns som en ö. Där blommar vitsippor under stora ekar
.– Det här är ett fantastiskt ställe, säger Jonny Geidne.

NA åkte i går förmiddag till naturreservatet Sörön som ligger omringat av gärden mitt på Närkeslätten. För att ta sig dit får man åka några kilometer på en smal hålig grusväg i trakterna kring Norrbyås.

Runt omkring oss är det åker och åter åker är allt vi ser. Men så fort vi kliver ur bilen på parkeringen och tar några kliv in i reservatet känns det som att vi förtöjt en båt och gett oss in på en grönskande ö.

Och för varje steg längre in i den långsmala öppna ekskogen ökar fåglarnas kvitter i styrka.

Ovan vattenInnan den stora sjösänkningen i slutet av 1800-talet var faktiskt Sörön en ö, i alla fall emellanåt. När de omkringliggande sankängarna översvämmades på våren stod Sörön fortfarande ovan vatten.

Reservatet är som vackrast på våren och just nu blommar vitsippor överallt. På några ställen finns fortfarande blåsippor men de flesta har redan blommat över.

Precis som NA tog familjen Geidne i går bilen och körde de 15 kilometerna från Örebro till Sörön.

– Det är första gången vi är här, vi blev tipsade av kompisar, säger Susanna Geidne.

– Det är perfekt för barnen med öppna ytor. När vi är utomhus är de alltid nöjda och här är det lätt att sysselsätta dem, fyller Jonny Geidne i.

Mycket att titta på

Det tog familjen drygt en halvtimme att gå de 400 meterna från parkeringen till bordet de valt att äta lunch vid. Freja, 2 år, och Mira, 3,5 år, är inte snabbare än så, men så finns det mycket att titta på längs vägen också.

Klas och Lena Forsberg passade också på att göra en utflykt i det soliga vädret.

– Vi åker hit en gång om året, alltid på våren. Här är så grönt, och så är det fint med vitsipporna, säger Lena Forsberg.

Sörön ägs av Naturvårdsverket och sköts av länsstyrelsen i Örebro. För att ta sig dit från Örebro kör man väg 207 (Hjälmarevägen) österut. Efter 12 kilometer svänger man höger mot Bärsta och därifrån finns en skylt mot Sörön söderut.