Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturskön vattenpark invigs

Under tisdagen invigs Vattenpark Lillån i Fjugesta.  De nya dammarna ska ta hand om renat avloppsvatten men blir också ett strövområde i en naturskön miljö.

Annons

Renat avloppsvattnet från reningsverket i Fjugesta tas nu om hand av ytterligare tre dammar förutom den gamla biodammen som har sitt utlopp i Lillån. Omloppstiden för vattnet förlängs med 8 dygn till totalt 15 dygn. Reningen sker i olika steg och i tre olika sätt, sedimentering, mikrobiella processer, och växtupptag av näringsämnen.

– Det blir en efterpolering i reningsprocessen, fosfor och kväve och till viss del läkemedelsrester försvinner. Fosfor och tungmetaller sedimenteras och tas upp av växter som samspelar med bakterierna framför allt i djupzonen, förklarar Thomas Kullberg, miljösamordnare i Lekebergs kommun.

Det som sker är att det renade avloppsvattnet syresätts ytterligare och genomgår en naturlig reningsprocess vilket är det som sker i våtmarker. Kvävet avgår som kvävgas i djupdammen som är cirka en meter djup.

– Här kommer vassen att växa upp så vi håller på att ta fram en skötselplan. Troligen behöver vi slå vassen också, säger Thomas Kullberg.

Även dagvatten behandlas i den nyanlagda våtmarken vilket ger en ökad rening av dagvattnet. Våtmarken utgör också ett flödesutjämningssystem för dagvatten vilket minskar risker för översvämningar. Fågellivet har redan fått ett uppsving kring dammarna och flera ornitologer följer det med stort intresse. De servicevägar som anlagts är också till för besökare att ströva på i området och Arbetsmarknadsenheten har anlagt en grillplats. Vattenpark Lillån har byggts för att minska mängden kväve i Östersjön och därför har staten bidragit med hälften av den totala kostnaden som är 3,2 miljoner kronor.

Klockan 11.00 under tisdagen inviger kommunalrådet Charlotta Englund, C, Vattenparken och det blir både tipspromenad och korvgrillning för de som vill vara med.