Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Natursnö så det räcker för historisk skidpremiär

För första gången på 30 år öppnas i morgon Storstenshöjdens stora backe - med bara natursnö i backen.

– Ja, med 70 centimeter natursnö i terrängen blir det en historisk primiär, säger Johan Larsson, anläggningschef vid Storstenshöjden.

Det har funnits snökanoner i Storstenshöjden sedan 1980. Tack vare snötillverkning har det gått att åka skidor längre eller kortare perioder alla vintrar sedan dess.

Men i år har det inte sprutats någon kanonsnö. Man har inte fått pumpa upp tillräckliga mängder vatten ur Ånnabosjön för att det ska räcka till både norra och södra sidan av Storstenshöjden. Därför har man bara preparerat norra sidan

Men nu kan man alltså öppna den södra sidan ändå.

Det kommer att bli utförsåkning som förr i tiden, inte så hårt och väl tillplattat tjockt snötäcke som slalomåkare nuförtiden är vana vid.

– Nej, det blir förstås lite spårigt och det kan sticka upp någon kvist, säger Johan Larsson.

Tre av de fem nedfarterna på den södra sidan av Storstenshöjden kommer att öppna i morgon, lagom till starten av sportlovet.

Och som på beställning kommer det, enligt meteorologerna, att falla ytterligare ett par decimeter snö under dagen.