Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näverbit för näverbit växer taket fram

På söndagen arrangerades byggnadsvårdsdag på Hallbergs hembygdsgård. Takläggningen på den gamla smedjan drog till sig många nyfikna blickar och frågor.

Annons

Byggnadsvårdaren Markus Gillbergs arbete med att lägga om taket enligt gammal tradition var huvudattraktionen denna dag. Många passade på att fråga om tekniken som används.

–Jag använder inga spikar för att fästa nävern, berättade Markus som med hjälp av en bräda fick materialen att hålla sig på plats.

Ett lager med omlottlagd näver täcks med torv, sedan håller taket tätt.

–Många har frågat varför vi inte använder en platonmatta som både går snabbare att lägga och är billigare, sa Markus.

–Personligen kan jag tycka att det både historiskt och estetiskt finns fler fördelar att göra på det här viset. Man ser ju näverbarken genom slanorna på insidan av huset, och det är ju inte så snyggt om man istället skulle se en platonmatta. Det här kommer ju att bli som ett museiobjekt. Då är det ju inte så kul om man skulle titta i taket och se att det är fusk.

Med på byggnadsvårdsdagen var hantverkare och byggnadsvårdentusiaster. Örebro läns museum deltog och informerade om hur man går tillväga för att restaurera gamla byggnader.

–Man kan till exempel få informationsblad om hur man lägger ett torvtak, precis som de gör här på plats, berättade byggnadsantikvarien Charlotte Gustafsson.

Annons