Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazister utskrattade på torgmöte i Karlskoga

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Det nazistiska Svenskarnas parti delade ut flygblad i Karlskoga på lördagen. Då slöt ett hundratal motdemonstranter upp för att debattera – och skrattade ut partiets politik och förstanamn Patrik Fridén.

 Uppemot 100 personer hade samlats för att demonstrera mot Svenskarnas parti på Alfred Nobels torg där partiets Patrik Fridén, som ställer upp i kommunvalet i Karlskoga i höst, delade ut flygblad. En av dem som valde att debattera med Patrik Fridén var Karlskogabon Peter Krantz. Också med i Teaterföreningen Lyset, där han spelar den världsberömde judisk-polska läkaren Janusz Korczak.

– Jag är stolt för den jag är, sade Peter Krantz på torget. Nästan alla runt omkring fyllde i.

– Vi har inget emot att människor reser, vi är emot att människor bosätter sig permanent i andra länder och förväntar sig att värdlandet ska ta hand om dem resten av livet. De blir fler och fler, svenskarna färre, sade Patrik Fridén.

Peter Krantz hade förberett sig med flera dokument utskrivna från Svenskarnas partis hemsida och citerade direkt ur partiets partiprogram: ”Svenskarnas parti är en organisation för de svenskar som vill kämpa. Vi vill också lära svenskarna hur man kämpar. Vi har kamp i våra gener”.

När Patrik Fridén skulle förklara blev han i stället utskrattad – inte bara vid ett utan vid flera tillfällen.

– Han är väl inte den som har skrivit det, men han måste ju stå för vad partiet skriver. Jag tycker uppslutningen här är bra. Vi har Moderaterna, Socialdemokraterna och de flesta andra partier, säger Peter Krantz och fortsätter:

– Alla har rätt att göra sin röst hörd. Men ett torg är en öppen plats och dialogen vi hade är viktig ur demokratisk synpunkt. Sedan får var och en dra sina slutsatser av vad som sägs.

Karlskogabon Lena Söderberg förklarar att hon kom till torget för att visa solidaritet.

– Det handlar om att visa stöd för alla olika människor på jorden. Jag är för ett mångkulturellt samhälle. Nazismen är i sin grund ond, det finns inget gott att säga om den. Den är en människofientlig ideologi, säger hon.

En stor polisiär närvaro fanns också på plats i Karlskoga. Polisens kommunikationschef Mats Nylén och ytterligare drygt 15–20 poliser bevakade uppslutningen på torget.

– Det är en grundlagsskyddad rättighet att framföra sina åsikter. En del Karlskogabor tyckte att vi var avvaktande, men det beror på att vi är här för att se till att lagen följs och lagen tilllåter att man framför sina åsikter offentligt, så länge man inte begår något brott, säger han.

Hur tänkte ni inför den här dagen?

– Vi har gjort bedömningen att det behövdes speciella poliser i dag om det skulle bli bråk. Vi vet ju att det har varit bråk när det här partiet har demonstrerat tidigare, i Jönköping till exempel.

Mats Nylén säger att den stora polisiära närvaron har en dämpande effekt.

– Det är dumt att begå brott inför polisens ögon och videokameror till exempel. Sen är ju poängen att vi ska kunna ingripa om något händer.