Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Neddragningar på Hampetorps skola - Överge inte landsbygden!

Det är nu bara några veckor sedan Örebro kommun kom med beslutet att lägga ner byskolan i Kilsmo. Nu kommer nästa tuffa beslut för Östernärkes landsbygd. Från och med hösten 2020 kommer Hampetorps skola sänka personalbemanningen från åtta personal till fem stycken.

Hampetorps skola är en F-6 skola med fritidshem där det går cirka 50 elever. Hampetorps skola är en skola där det i dag går många barn med stort behov av assistans och i många fall extra anpassningar av vardagen, vilket också är varje barns rätt, enligt skolverket. Att i ett enda penseldrag dra ner personalbemanningen med tre åttondelar är en väldigt drastiskt nedskärning. Särskilt stor blir den om man beaktar det faktum att det under de senaste två åren redan kapats bort två personal från skolan. Det ger en total nedskärning på 50 procent på två år.

Jag vill klargöra att jag varken är ekonom, eller rektor men någon ansvarig får gärna förklara för mig hur man ska kunna driva en F-6 skola på fem personer. Jag antar att det kommer att bli mycket ensamarbete, relativt enig forskning visar också att maktstrukturer av typen starkast vinner frodas i elevgrupper där vuxennärvaron minskar. Jag har svårt att se att skolan fortsättningsvis kommer kunna stimulera de tysta, lugna och försynta barnen, de som inte själva hävdar sin rätt.

Vill man ha en levande landsbygd så kostar det pengar. Hur vill vi ha det? Det är dags för våra ansvariga att bestämma sig, nu!

”Orolig anhörig”

Odensbacken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel