Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, budgeten är inte vår största utmaning

Annons

Många socialtjänster har ett pressat läge. Inte minst på grund av försämringar som Alliansen gjorde i socialförsäkringssystemen, som ledde till att många människor hamnade i kommunens försörjningsstöd.

Socialtjänsten är vårt yttersta skyddsnät i samhället och för första gången någonsin har det nu gjorts en riktad förstärkning av sociala barn- och ungdomsvården, en miljardsatsning som sträcker sig över fyra år som ska gå till personalförstärkning, kompetens och kvalitetshöjning.

Men det behöver också göras en översyn av socialtjänstlagen. Sverige behöver reformer och investeringar för att hålla ihop som land. Det är så vi bygger en samhällsmodell som minskar klyftor och skyddar de mest utsatta.

Ofta faller samhällsproblem, även om de inte grundas i social problematik, på socialtjänsten. Skälet är att många myndigheter och andra verksamheter inte tar sitt ansvar för de mest utsatta grupperna. I en liten kommun med mindre resurser blir förändringar snabbt kännbara och de senaste åren har vi utsatts för stora förändringar.

När jag läste Ulf Hildings (M) insändare om socialtjänsten nyligen insåg jag att vi har olika bilder. Dels har Ulf Hilding några helt felaktiga påståenden. Att kommunala kostnader tillkommit på grund av av ensamkommande är en sanning med modifikation.

Vi har fått ett ökat ansvar för flyktingar men om rätt insatser görs så får vi ersättning för det. Sedan påstår Hilding att de glädjande budgetsiffrorna är ett resultat av majoritetens beslut. Det är faktiskt fullmäktige, med andra ord även Hilding och hans parti som beslutat om budgeten.

Vidare skriver han att vi i dag inte klarar vår roll som socialmyndighet och har anmält vår oförmåga till Socialstyrelsen. I själva verket så gjorde vi i januari en ”förhandsanmälan” till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Den grundade sig på om vi inte skulle klara vårt uppdrag.

Riktigt löjligt blir det när Ulf Hilding påstår att de uppsägningar vi hade vid årsskiftet berodde på ett besparingsförslag, fattat av utskottet ett halvår senare.

Häromveckan rapporterade Örebro kommun att även de sett ett ökat behov av insatser inom missbruksvården. Vi fick i höstas försäkringar om att man inför 2016 bedömde att man inte såg behov av så många placeringar. Nu vet vi att det var fel bedömning. Men trots nya insatser i år är det även några som avslutas.

Allt detta sammantaget tror jag kommer kräva nya lösningar, men jag är ingen expert inom området. Därför tycker jag det var helt rätt att fullmäktige beslutade att vi ska genomlysa vår socialtjänst innan vi börjar vidta åtgärder. Och den översynen pågår för fullt.

Det är säkert som att ”svära i kyrkan”, men jag tror att budgeten som Ulf Hilding oroar sig över inte är vår största utmaning. Vad vi behöver är en nystart av vår socialtjänst.

Vi behöver se över roller och uppdrag. Vilka professioner behöver vi? Hur ska vi jobba mer förebyggande och främjande? Vilka kring- och stödresurser kan användas bättre? Framför allt behöver vi alla bli mer delaktiga, få en vikänsla och få till ett lagarbete. Det är en stor utmaning och den tänker vi i majoriteten ta oss an!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons